Szeptemberben postázhatja az egészségbiztosító azokat a leveleket, amelyek arról tájékoztatnak, ki és milyen egészségügyi szolgáltatásokat vett igénybe, illetve arról, hogy ezekre mennyi pénzt költöttek. A kezdeményezést immár az adatvédelmi és az általános ombudsman is támogatja – értesült a Népszabadság.

Megkezdődött az egyeztetés az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az adatvédelmi biztos között arról, hogy milyen formában juthatnak az állampolgárok az egyéni egészségügyi fogyasztásukról szóló számlához. “A megvalósításához jogszabály-módosításra van szükség” – nyilatkozta Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman. Hozzátette: az egészségbiztosítónak jelenleg ugyanis nincs erre jogosítványa. Péterfalvi nem tartja aggályosnak a kérdést, viszont – tette hozzá – tekintettel az adatok bizalmas voltára és érzékenységére, különleges eljárási szabályokra van szükség. Király Gyula, az OEP informatikai vezetője szerint az adatvédelmi biztos által is jóváhagyott jogszabály módosítási javaslatát a hivatal várhatóan áprilisban átadja a szaktárcának. Így elvileg szeptemberben az OEP postázhatná az értesítőt az állampolgároknak.

Az értesítés arról szól majd, hogy ki, mekkora összeget használt föl az elmúlt egy évben az OEP által finanszírozott szolgáltatásokra. A személyes egészségügyi fogyasztást ösztönző számla bevezetését az uniós csatlakozás sürgeti. A közösség országaiban a közpénzek felhasználásnak átláthatóságát ugyanis oly módon is biztosítani kell, hogy a befizetett járulékokkal, adókkal az állam az egyéneknek is elszámol. “Az egészséghez és a tulajdonhoz való jog szempontjából helyeslem és támogatom, hogy a biztosítottak az általuk igénybe vett szolgáltatások költségeiről évente tájékoztatást kapjanak “- nyilatkozta Lenkovics Barnabás. Az általános biztos ezt írásban is jelezte Matejka Zsuzsának, az OEP főigazgatójának.

Levele szerint az egészséghez való alkotmányos jog magában foglalja az állampolgárok információhoz való jogát is, azaz részletes tájékoztatást arról, hogy egészségük megőrzése érdekében milyen ellátásokat lehet igénybe venniük, és ezek a szolgáltatások mekkora költségekkel jártak. Másrészt, mivel az állampolgárok a járulékfizetési kötelezettségüket jövedelmükből teljesítik, ezáltal az ilyen befizetésekre is kiterjed a tulajdonhoz való alkotmányos jog védelme. Lenkovics szerint az adatok megismerése azért is indokolt lenne, mivel ezzel megvalósulhatna a tulajdonosi ellenőrzés és felügyelet gyakorlásának közvetlen lehetősége, valamint egy tágabb értelemben vett, szélesebb körű demokratikus társadalmi ellenőrzés is.