A Scotland Yard az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája, az FBI példáját követve nemrégiben egy olyan új internetes oldalt készített, melyen az Egyesült Királyság legveszélyesebb és legkeresettebb bűnözőinek fényképei és adatai szerepelnek.

A Scotland Yard legújabb internetes kezdeményezésének keretein belül bárki megtekintheti azt a bűnözői toplistát, melynek első tíz helyezettje között többek közt négy gyilkos, egy rendkívül ritka és értékes térképeket eltulajdonító tolvaj, valamint egy ittas vezető található.

A Scotland Yard munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy mivel az amerikai FBI hasonló kezdeményezése az elmúlt időkben rendkívül sikeresnek bizonyult, a londoni rendőrség vezetősége is úgy gondolta, hogy ki kell próbálni a bűnüldözés ezen új eszközét. A Scotland Yard szerint az internet manapság már közel olyan jelentőséggel bír, mint a televízió vagy a rádió, éppen ezért óriási lehetőség rejlik a legkeresettebb bűnözők internet segítségével történő üldözésében.

Az angolok legújabb, bűnüldözési weboldala egyébként mind felépítése, mind tartalma kapcsán számos hasonlóságot mutat az FBI hasonló jellegű webhelyéhez képest, ily módon az oldal látogatói rendkívül részletes leírást kaphatnak a leginkább keresett és veszélyes bűnözőkről. Említésre méltó különbség, hogy míg az FBI internetes bűnüldözési oldalain a szeptember 11-i terrorcselekmények értelmi szerzőjének tartott Oszama bin Laden is a legkeresettebb bűnözők között található, addig a Scotland Yard most indított új weboldalain nem találkozhatunk bin Laden fényképével és adataival.

“Az embereknek az internetre csatlakoztatott számítógépek előtt ülve lehetőségük nyílik a bűnözők alapos tanulmányozására. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy amennyiben a fényképek és adatok között kutatva felismernek egy-egy személyt, azt azonnal tudassák velünk, hogy mi a lehető leghamarabb elkaphassuk a bűnözőket” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Andy Baker, a Scotland Yard egyik vezetője, majd hangsúlyozta, hogy a bűnözők elfogását mindenki bízza a rendőrségre, és senki se kezdjen magánakciókba.