A két férfi a Déli pályaudvar környékén helyezett el plakátokat. A helyszínen a rendőrök lefoglaltak 285, önkényuralmi jelképeket ábrázoló plakátot és a két férfit előállítottákaz I. kerületi kapitányságra, ahol önkényuralmi jelkép használata vétség gyanújával indítottak ellenük eljárást. Kihallgatásukat követően a két férfi szabadlábon védekezhet.

A Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM)egyik aktivistája, az április elsején hasonló plakátok ragasztásáért – az Erzsébet-hídi blokád ügyében is elhíresült Budaházy Györggyel együtt – előállított Novák Előd gyanúsított a Korridornak megerősítette az újabb plakátragasztás és előállítás hírét. Azt is közölte, hogy a két újabb plakátragasztó is az SZMM tagja, és hétfő éjszaka több ezer plakátot helyezett el a fővárosban.

Az SZMM tagjai szerint plakátjuk tartalma nem törvénysértő, mert a vonatkozó jogszabály – a Btk. 269/B. § (2) bekezdése – szerint nem büntethető, aki a cselekményt “a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el”. A törvény célja az önkényuralmi rendszerek népszerűsítésének megakadályozása, az SZMM viszont egyértelműnek tartja, hogy itt nem erről van szó, a plakátnak semmilyen olvasatban sem a népszerűsítés a szándéka. Novák Előd gyanúsított a Korridornak küldött levelében az SZMM nevében hangsúlyozza, hogy a Btk. említett kivétele pont erre az esetre vonatkozik, mert a plakáton ábrázolt – egyébként valóban tiltott – jelképek a kézfogással éppen nem a hozzájuk köthető eszmerendszert szimbolizálják, hanem ellenkezőleg: a plakát jelentése, hogy ezeket az alkotó elutasítja (az EU-t egy kalap alá véve a nácizmussal és a kommunizmussal – a szerk.).

Novák Előd furcsának tartja az SZMM-plakátok elleni fellépést azért is, mert – mint írja – ő korábban hiába kifogásolta a rendőrségen, hogy a szintén tiltott jelképnek számító sarló-kalapács ott látható Budapesten, a Szabadság téri szovjet hősi emlékművön.