Öt hónapos börtönbüntetést kapott az Isonews.com korábbi üzemeltetője, amiért az X-box játékkonzol jogvédelmi technológiáját kijátszó mikrochipeket értékesített.

David Rocci, az Isonews.com üzemeltetőjének első pere decemberben zajlott. Ekkor a bíróság a sokat vitatott Digital Millenium Copyright Act (DMCA) alapján bűnösnek találta a férfit az X-box konzolhoz készített chipek importálása és értékesítése okán. A DMCA értelmében bűncselekménynek számít azon eszközök terjesztése, amelyekkel a digitális eszközökben ki lehet kerülni a szerzői jogokat védő technológiákat.

A bíróság az öt hónapos szabadságvesztés mellett öt hónapos házi őrizetre és 28 ezer dolláros pénzbüntetés befizetésére kötelezte Roccit. Az Egyesült Államok kormánya emellett lefoglalta az Isonews.com domain nevet is. A BBC információi szerint a bíróság ítélete láthatóan visszavetette az Egyesült Államokban a módosító chipek forgalmazását.

Rocci az elsők között lett elítélve a DMCA megsértése miatt. A törvényt sokan kritizálták, mivel túlságosan tágan értelmezi a bűncselekményeket, és korlátozza a fogyasztók jogait. A civil szervezetek többek között azt kifogásolják, hogy olyan eszköz terjesztéséért szabható ki büntetés, amely az emberek saját tulajdonát képező játékgépek módosítását teszi lehetővé.

Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation civil jogvédő szervezet szellemi javakkal foglalkozó szakembere elmondása szerint nem egy olyan dologról van szó, amely kifejezetten a kalózkodást teszi lehetővé. “Eléggé aggasztó, hogy embereket börtönbe lehet küldeni egy olyan eszköz értékesítése miatt, amelyet nem jogsértő módon is fel lehet használni” – mondta Lohmann.

A napi 140 ezer látogatót vonzó Isonews.com weboldalról nem lehetett letölteni szoftverek vagy filmek illegális másolatát, az érdeklődők azonban értékes tippeket kaphattak a kalózmásolatokról. Emellett az oldalon keresztül hozzá lehetett jutni azokhoz a módosító chipekhez, amelyekkel kijátszható az X-box szerzői jogokat védő technológiája. A konzol alaplapjára illeszthető chipek más országokban vásárolt játékok és kalózmásolatok lejátszását teszik lehetővé, és ezzel komoly fejfájást okoztak a hardvergyártóknak és a játékkiadóknak.