Hamarosan politikai egyeztetést kezdeményeznek az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosításáról, valamint a jogalkotásról és a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló új törvényekről – írja a Népszabadság Hankó Faragó Miklósra, az igazságügyi tárca politikai államtitkárára hivatkozva. Õsszel már kis mértékben módosították az alkotmányt, ugyancsak az EU-csatlakozás érdekében.

Az igazságügyi tárca javaslatot készített az alkotmány és az alkotmánybírósági törvény módosítására, és megszületett a jogalkotásról, valamint a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló új törvények tervezete is. Hankó Faragó Miklós, a minisztérium politikai államtitkára a lap kérdésére elmondta: a kormány már a korábbi alkotmánymódosítás kapcsán is jelezte, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás miatt további korrekciókra lesz szükség.

A Magyar Köztársaság egyes, alkotmányból eredő hatásköreit az Európai Unió intézményei útján, a többi tagállammal közösen gyakorolhatja, emellett elfogadja a nemzetközi jog feltétlen alkalmazást igénylő szabályait is – szögezi le egyebek mellett az alaptörvény módosítására irányuló javaslat. A jogalkotásról szóló törvényjavaslatnak fontos eleme, hogy a jogalkotási eljárás rendje álljon összhangban az uniós tagságból eredő kötelezettségekkel. Egyes készülő jogszabályokat a közösség intézményeivel is egyeztetni kell majd. Az alkotmánybírósági törvényben ugyanakkor részletesen szabályozni kívánják a nemzetközi és a belső jog ütközése esetén követendő eljárás rendjét.

A jogalkotás szabályait egy 1987-es törvény, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárás rendjét pedig egy 1982-es törvényerejű rendelet határozza meg, s ezek módosítására már korábban is számos kísérlet történt – hangsúlyozta Hankó Faragó. Az államtitkár szerint eddig nem volt megegyezési kényszer, a jogalkotási folyamat ezért már a politikai egyeztetések során megrekedt. Most viszont a jogszabályok módosítása az uniós csatlakozás miatt elkerülhetetlen, ezért Hankó Faragó bízik benne, hogy a kétharmados törvényekhez sikerül megszerezni az ellenzék támogatását is, ezért hamarosan megkezdik a négypárti egyeztetéseket is.