A korrupciós ügybe keveredett tizenhárom dunaújvárosi rendőr közül a Fejér Megyei Főügyészség indítványára hetet előzetes letartóztatásba helyezett csütörtökön a Székesfehérvári Városi Bíróság, egy rendőr esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el; öt gyanúsított az eljárás során szabadlábon védekezhet.

Juhász András megyei főügyész az MTI-nek elmondta: a személyi szabadságukban nem korlátozott, de a terhükre rótt bűncselekmény elkövetésével továbbra is gyanúsított rendőrök ellen folytatódik az eljárás. Hozzátette: szabadlábra helyezésüket egyrészt az általuk elkövetett bűncselekmény mértéke, súlya, másrészt az indokolta, hogy nem kell tartani szökésüktől, elrejtőzésüktől, illetve attól, hogy megpróbálkoznak az eljárás meghiúsításával.

A megyei főügyész elmondta: a bizonyítási eljárás folytatódik. Rámutatott arra is: az eddigi bizonyítás eredményes volt, amiben része volt annak is, hogy a gyanúsítottakat – a dunaújvárosi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának állományába tartozó 13 rendőrt, valamint 12 polgári személyt – összehangolt, egyidejű akció keretében állították elő és hallgatták ki. Az eljárás során tanúkihallgatásokra is sor került.

A dunaújvárosi rendőröket, s az őket megvesztegető polgári személyeket kedden állították elő. A rendőröket a kihallgatást követően őrizetbe vették, a civil gyanúsítottak a kihallgatást követően szabadon távozhattak, de az ügyben továbbra is gyanúsítottként szerepelnek. A 13 rendőrt és a 13 civil személyt – akik közül egy, más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van – hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A rendelkezésre álló adatok szerint a szabálysértésen tetten ért civil gyanúsítottak megvesztegették a hivatásos rendőröket annak érdekében, hogy azok ne foganatosítsák velük szemben a szükséges rendőri intézkedéseket, ne tegyék meg a feljelentést.

Fejér megye rendőrfőkapitánya másfél éve tett javaslatot a dunaújvárosi városi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályán szolgálatot teljesítő egyes rendőrökkel kapcsolatos információk ellenőrzésére. A gyanúsítottakat azt követően vették őrizetbe, hogy bebizonyosodott az információk alapossága. Az MTI úgy tudja, hogy a dunaújvárosi kapitány még kedden fegyelmi eljárást indított a 13 rendőr ellen és szolgálati beosztásából felfüggesztette őket. Papp Károly rendőr ezredes, Fejér megye rendőrfőkapitánya a megyei főkapitányság központi állományából átvezényelt rendőrökkel erősítette meg Dunaújvárosban a közterületi szolgálatot.