Első fokon húsz év börtönbüntetésre és kiutasításra ítélte a Fővárosi Bíróság azt a romániai férfit, akit egy kínai férfi meggyilkolásával vádoltak – jelenti a HavariaPress. Az ügy másodrendű vádlottja kilenc év börtönt kapott, őt tíz évre szólóan utasították ki az országból. Harmadik, magyar állampolgárságú társuk ítélete hat év börtön és tíz év közügyektől való eltiltás volt.

A vádirat szerint a három férfi 2001. novemberében gyilkolta meg a kínait, annak pénzéért. A vád különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság volt, melyben a két utóbbi vádlott társtettesként vett részt. A vádpontok között szerepelt még a lőfegyverrel illetve lőszerrel való visszaélés, valamint az okirathamisítás is.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott először egy kínai nőt rabolt ki, akit megvert, majd elvette tőle a táskáját. Feltehetően a nőtől elrabolt iratok nyomán jutott el későbbi áldozatához, a kínai férfihoz, akihez két nappal később tört be két társával együtt. A férfi egy vasrúddal agyonverte az alvó kínait, majd hármasban kirámolták a lakást. Az ítélet meghozatalakor a bíróság figyelembe vette, hogy a gyilkos két társa – egybehangzó állításuk szerint – nem tudta, hogy a férfi gyilkosságra készül. Mindhármuknál enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerték a tettüket és megbánást mutattak, valamint azt, hogy egyikük sem volt még büntetve.

Az ítélet nem jogerős, mert a védelem, valamint az ügyész is fellebbezett. A vád képviselője ugyanis az elsőrendű és a harmadrendű vádlott ítéletét súlyosbítani, míg a másodrendűét enyhíteni szeretné. A három férfi előzetes letartóztatásban marad, az ügy tárgyalása a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.