Enyhítette a Legfelsőbb Bíróság azoknak a kaposvári palesztinoknak a büntetését, akiket egyebek mellett védelmi pénzek szedésével is vádoltak – jelenti a HavariaPress. A huszonkét férfit bűnszervezet létrehozásával, zsarolás bűntettével, és más bűncselekményekkel vádolta az ügyészség.

A megyei bíróság már a tavalyi ítéletével felmentette a vádlottakat a bűnszervezet létrehozásának vádja alól. A Legfelsőbb Bíróság az első fokon eljáró bíróság döntéseit is aránytalannak minősítette, így tovább enyhítette az ítéleteket. Az elsőrendű vádlott büntetését hét évről öt év fegyházra mérsékelte, de csökkentette a társai ítéletét is. A palesztin férfiakat nem utasítják ki Magyarország területéről, mivel hosszabb ideje élnek Kaposváron, családot alapítottak és gyermeket nevelnek.

Úgy tudni, a nyomozóhatóság több hibát is vétett a nyomozati szakaszban. Egyes eljárási cselekményekről például nem értesítették a védőket, ezeket így nem is tudták figyelembe venni. Az elsőrendű vádlott amiatt emelt szót, hogy az első fokú tárgyalása a 2001. szeptemberi amerikai terrorakciók után volt, most pedig a feljebbviteli tárgyalását az iraki háború idejére tűzték ki. A Legfelsőbb Bíróság ezt elutasította, és tagadta, hogy az esetek között bármilyen szándékos összefüggés volna. A vizsgálat megállapításai szerint egyébként az elsőrendű vádlott “keresztapa-szerepet” játszott a 22 fős csoport élén. Az ítélet szerint a hierarchikusan felépülő csoport alacsonyabb szinten álló vádlottjai egyben sértettekként is előkerülnek az ügyben.