Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Pécsi Városi Bíróságon azt a férfit, aki takarmány-kiegészítő anyagokkal hamisított tejport és energiaital-porokat – jelenti a HavariaPress. Az első fokon eljáró bíróság a férfi egyik társát felmentette az ellene hozott vádak alól, az ügy harmadik vádlottja pedig tíz hónapos, felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ítélet szerint a vádlottak kft-je 1997-ben több nyugat-európai országból is takarmány-kiegészítő anyagokat – elsősorban tejsavót – importáltak. A csaknem 180 tonna anyagot ezután tejporral elkeverték, majd ezt követően értékesítették, mint tejport illetve energiaital-port. Tekintettel azonban arra, hogy a takarmány-kiegészítők emberi fogyasztásra nem használhatók fel, a bíróság szerint a vádlottak megtévesztették a termékeiket forgalmazó cégeket, illetve a vásárlókat. Az ügy érdekessége, hogy a forgalmazók mindegyike megtiltotta nevüknek illetve a termékek márkaneveinek közzétételét.

Az ügy elsőrendű vádlottja ellen a vád rossz minőségű termék forgalmazása illetve a számviteli fegyelem megsértése volt. Két társát szintén rossz minőségű termék forgalmazásával, valamint minőség hamis tanúsításával vádolták. A pénteken megszületett első fokú ítélet nem jogerős, mert az ügyészség és a vádlottak is fellebbeztek.