A Magyarország európai uniós csatlakozásáról tartott ügydöntő népszavazás eredményes volt, mivel az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka, az összes választásra jogosult állampolgár 38 százaléka voksolt igennel.

Ezt Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke jelentette be a testület vasárnapi, végeredményt megállapító határozatát ismertetve Budapesten. Hozzátette: a szombati népszavazás a jogállami normáknak megfelelően, az alkotmányos és törvényi előírások szerint rendben, fegyelmezetten zajlott le. Mádl Ferenc köztársasági elnök rámutatott arra: a szombaton megszületett egyértelmű döntés új történelmi helyzetet hozott létre Magyarországon. Kiemelte: a várakozásoktól elmaradt részvételi arány a népszavazás eredményén mit sem változtat. Rámutatott arra: Európában a népszavazások részvételi aránya általában alacsonyabb a parlamenti választások részvételi arányánál, s ez ismétlődött meg most Magyarországon is. Jelezte, hogy e viszonylag alacsony arány nyilván vizsgálódások és elemzések tárgya lesz, úgy vélekedett azonban, nem kellene visszamenőleg hibákat keresni.

Az államfő hangsúlyozta: a jövőbe kell nézni és a nemzeti egység jegyében olyan rövid és hosszú távú fejlesztési programokat kell kidolgozni és megvalósítani, “amelyek útján egyértelművé tudjuk tenni a kétkedők és a szavazástól távolmaradottak számára, hogy kikovácsolható a jövőben elképzeléseinkből, cselekvéseinkből, terveinkből, programjainkból egy jobb jövő mindenki számára és a nemzet egésze az EU-csatlakozás nyertesévé válhat”. Mind Mádl Ferenc, mind Lamperth Mónika belügyminiszter megköszönte a népszavazás előkészítésében és lebonyolításában részt vevők munkáját. A belügyminiszter figyelemre méltónak és szinte példa nélkülinek nevezte, hogy egy órán belül több mint 80 százalékos feldolgozottságot sikerült elérni. Lamperth Mónika jelezte: biztos benne, hogy sokan fogják majd vizsgálni a részvételi arányt, arra kért azonban mindenkit, ne engedjék elvenni annak a több mint hárommillió embernek az örömét, aki most úgy érzi, egy fontos döntés részeseként valami olyan mellé tette le voksát, ami az ország javát, felemelkedését szolgálja.

A Ficzere Lajos által ismertetett végeredmény szerint a szavazás befejezésekor a névjegyzékben 8.042.272 választópolgár szerepelt. A szavazáson 3.669.252 választópolgár jelent meg, az urnákban ennél 2.537-tel kevesebb, összesen 3.666.715 szavazólap volt. A népszavazáson a választásra jogosult állampolgárok 45,62 százaléka jelent meg. Az érvénytelen szavazatok száma 17.998 – 0,49 százalék -, érvényesen 3.647.717-en – 99,44 százalék – voksoltak. Összesen 3.056.027 választópolgár – 83,76 százalék – szavazott igennel és 592.690 – 16,24 százalék – nemmel. Vitatott szavazat nincs. Az eredményt megállapító határozat ellen legkésőbb hétfőn 16 óráig lehet kifogást benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz címezve az Országos Választási Bizottságnál. A Legfelsőbb Bíróságnak 24 órája van arra, hogy a kifogásokat elbírálja.