Változik a számlaadási kötelezettség, április 15-től a kis- és nagykereskedelemben a vevő szándékától függetlenül számlát kell kiállítani egy-egy termék nagyobb mennyiségű vásárlása esetén.

Király László György, az APEH elnöke az új szabállyal kapcsolatban elmondta, hogy az adóellenőrzéseknél kiemelt szempont lesz annak vizsgálata, hogy az eladók betartják-e az új rendeletet. A szabályok be nem tartását mulasztási bírsággal sújthatja az adóhivatal. Az 500 forint alatti nem jövedéki termék esetében 100 darabot meghaladó vásárlás esetén, míg 500 és 5.000 forint között 10 darab felett kötelező számlát, egyszerűsített számlát, vagy számlát helyettesítő okmányt kiállítani. Az 5.000 forint feletti nem jövedéki termékek esetében fajtánként ötnél több vásárlása esetén kell az új szabályt alkalmazni. A kiállított bizonylatnak tartalmaznia kell az áru pontos megjelölését, valamint annak egyedi azonosítását lehetővé tevő adatokat, például a méretét. Amennyiben a vevő ezeknek a mennyiségeknek az ötszörösét eléri, vagy azt meghaladja, akkor igazolnia kell adóalanyiságát, például cégbírósági végzéssel.

A jövedéki termékeknél a jövedéki adóról szóló törvény rendelkezésében kereskedelmi mennyiségnek minősülő értékesítésnél kell egyszerűsített számlát kiállítani. Ennek a kötelező adótartalom mellett tartalmaznia kell a “Tovább értékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas szöveget”. A jövedéki adóról szóló törvény értelmében kereskedelmi mennyiségnek minősül motorbenzin esetén az üzemanyagtartályon kívül adásvételnél 40 liter. Egyéb benzinnél ez a mennyiség 20 liter, míg petróleumból 50 liter. Gázolajból kereskedelmi mennyiségnek minősül az üzemanyagtartályon kívül 100 liter, tüzelőolajból 3.500 liter, míg kenőolajból és adalékanyagból 10 kilogramm. A cigaretta esetében az 1.000 darabot, szivarnál a 200 darabot, míg sörnél 50 litert meghaladó mennyiség számít kereskedelmi méretűnek. Ugyanez a határ pezsgőnél és köztes alkoholterméknél 20-20 liter, míg bornál 90 liter.