A Legfelsőbb Bíróság elutasította az európai uniós népszavazással kapcsolatos kifogásokat, amelyek egy része a referendum eredményére vonatkozott.

Erről Madarász Gabriella, a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának szóvivő bírája tájékoztatta az MTI-t kedden. Elmondta, hogy összesen 12 kifogás érkezett az LB-hez az Országos Választási Bizottságtól. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője hétfőn azt közölte, hogy a népszavazás eredményét kifogásoló 6 beadvány közül 3-at magánszemélyek, 3-at pedig szervezetek nyújtottak be az OVB-hez. A Legfelsőbb Bíróságon az MTI-t arról tájékoztatták, hogy az eredményt kifogásoló szervezetek között van a Zöld Párt és a Szabad Magyarországért Mozgalom.

Az OVB vasárnap 16 órakor hirdette ki a szombati ügydöntő népszavazás eredményét, amely szerint több mint 3 millió ember, az összes választásra jogosult 38 százaléka támogatta, hogy Magyarország az Európai Unió tagjává váljon. A referendum eredménye ellen hétfőn 16 óráig lehetett kifogásokat benyújtani az OVB-hez, az LB-nek pedig 24 órán belül kellett elbírálnia a panaszokat. Az Országgyűlés kedd délután szavaz a Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés aláírására vonatkozó határozati javaslatról. A szavazáson jelen lesz Mádl Ferenc köztársasági elnök. A határozathozatal után Szili Katalin házelnök mond köszöntőt.