Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetése cáfolja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek úgynevezett gazdasági megszorító intézkedésekről szólnak.

Az ORFK Kommunikációs Igazgatóságának keddi közleménye szerint az országos főkapitány ezzel kapcsolatban semmilyen intézkedést nem adott ki, mindössze arról van szó, hogy a gazdasági főigazgató felhívta a rendőri szervezetek figyelmét a költségkímélő és takarékos gazdálkodásra, a források racionálisabb felhasználására. A tájékoztatás szerint ezek az intézkedések elsősorban a központi szerveket érintik és nem befolyásolják a szakmai feladatok maradéktalan ellátását.

A közlemény szerint például a külföldi szolgálati utak esetében csak a nemzetközi kötelezettségből vagy a kétoldalú szerződésekből fakadó kiutazásokat engedélyezik. A túlórák kifizetésével kapcsolatban az illetékes parancsnokok figyelmét arra hívták fel, hogy a túlmunka elrendelésénél legyenek körültekintőek. Amennyiben a szolgálati feladatok indokolják, a túlmunkát kifizetik. A közlés szerint az ORFK vezetésének az a célja: a rendőri szervek a lehetőségekhez mérten tegyenek maximális erőfeszítéseket azért, hogy az adott költségvetési keretből gazdálkodva, annak túllépése nélkül hajtsák végre szolgálati feladataikat.