Tizennyolc év börtönbüntetésre ítélte egy amszterdami bíróság kedden Pim Fortuyn holland jobboldali poulista politikus gyilkosát.

A 33 éves Volkert Van der Graaf állatvédő aktivista a per során beismerte, hogy néhány nappal a tavaly májusi választások előtt lelőtte Fortuynt. A vádlottat a gyilkosság mellett fegyverrel való fenyegetésben és illegális fegyvertartásban is bűnösnek találta a bíróság. Az ügyész életfogytiglani börtönt kért a vádlottra, úgy vélve, hogy példás büntetést kell kiróni az ilyen bűncselekményekre, amelyek magát a demokráciát veszélyeztetik. Az ítélkező bíró viszont elvetette azt az érvelést, hogy e bűncselekmény veszélyeztetné a demokrácia működését Hollandiában.

Pim Fortuynt tavaly május 6-án – tíz nappal a törvényhozási választások előtt – ölték meg öt lövéssel, amint távozott az Amszterdamhoz közeli Hilversum egy rádióstúdiójából. A tettest, Van der Graafot percekkel később elfogták. A per során elmondta, hogy tettével a társadalom leginkább sebezhető csoportjait, köztük a muzulmán bevándoroltakat és a menedékkérőket akarta védelmezni. Pim Fortuyn ugyanis ismert volt a bevándorlókat illető heves bírálatairól, az iszlámot pedig “retrográd kultúrának” minősítette. Addig alig ismert, csupán néhány hónapos pártja a gyilkosság után a második legtöbb szavazatot szerezte meg a tavaly májusi választásokon – emlékeztet rá a Reuters.