Újabb magyar irodalmi alkotás – Jókai Mór: Egy magyar nábob című regényének-filmes adaptációja kapcsán fordult az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához a Körhatár Civil Kezdeményezés.

A csoport – amely néhány hónapja az Egri csillagok című Gárdonyi-regényre hivatkozva tett észrevételt – ismét a műsorok korhatár-jelzését előíró ORTT-határozat vélt hiányosságaira hívja fel a figyelmet. A médiahatóság panaszbizottsága a napokban tárgyalja az ügyet.

A civil kezdeményezés tagjai természetesen nem kívánják a mű betiltását, de a törvény hibáira ezzel a módszerrel lehet rávilágítani – olvasható tájékoztatójukban.

A Körhatár egyik tagja november 14-én fordult a civil szervezet nevében a médiahatóság panaszbizottságához Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének filmváltozata ügyében.

A Körhatár beadványával arra akarta felhívni a közvélemény és a testület figyelmét, hogy a tévéműsorok korhatár-jelzéséről hozott ORTT-határozatot betű szerint értelmezve még az ifjúságnak szóló, az általános iskolákban kötelező olvasmányként elfogadott mű filmváltozata sem lenne bemutatható a televízióban.

Indoklása szerint a mű számos részlete kimeríti “az erőszak részletező, elnyújtott, realisztikus vagy naturális bemutatását”, így a film eleve csak 18 éven aluliaknak nem ajánlott besorolású lehetne. A Körhatár tagjai szerint az alkotást bizonyos definíciók alapján a “televízióban nem bemutatható” kategóriába kellene sorolni.

A beadványt – megalapozatlanságra hivatkozva – tavaly december 3-án elutasította a panaszbizottság, mivel álláspontja szerint az alkotás, amelynek egyes részleteit a tárgyaláson meg is tekintették, nem alkalmas a fiatalok fejlődésének megzavarására.