A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik parlamenti képviselőjének javaslatára a román képviselőház törvénybe foglalta, hogy a pálinka román italnak számít. A gyümölcstermesztésről szóló törvény eredeti tervezetében nem szerepelt a pálinka elnevezés: a román kormány azt javasolta, hogy a meghatározott gyümölcsfajtákból Románia meghatározott területein lepárlással előállított szeszes italt tuica (cujka), illetve rachiu (rákju) néven ismertessék el Európában román terméknek.

A pálinka azt követően gerjesztett erőteljes indulatokat Romániában, hogy Magyarország a pálinka magyar szeszesitalként való elismerését kérte az Európai Uniótól. Az Európai Unió idén januárban elfogadta Magyarország kérését, és kimondta, hogy pálinka néven csak olyan italokat lehet forgalmazni az EU-ban, amelyeket Magyarországon, illetve Ausztria néhány tartományában állítanak elő. Ezt a döntést a román sajtó nem hozta nyilvánosságra, de elültek a pálinka miatti indulatok és a román kormány a gyümölcstermesztésről szóló törvény tervezetével csendes visszavonulót fújt a két ország közötti pálinkaháborúban.

Az RMDSZ parlamenti képviselője – a többi román honatyához hasonlóan – nem tudott az Európai Unió döntéséről. – Én nem a román terméket, hanem az erdélyi pálinkafőzők érdekeit védtem. Nagyon szomorú, hogy amikor Magyarország a pálinka védelmét kérte, nem gondolt Erdélyre. Ausztria egyes térségei megkapták a pálinka név használatának jogát, és úgy látszik, hogy az egyeztetésből mi erdélyiek, mint mindig, most is kimaradtunk – mondta Kovács Zoltán Bihar megyei RMDSZ képviselő.

  • A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt hónapokban többször próbált egyeztetést kezdeményezni a magyarországi illetékesekkel, de a magyar földművelési miniszter nem tudott erre időt szakítani – hangsúlyozta Kelemen Atilla, az RMDSZ képviselőházi csoportjának vezetője. A politikus, aki a román képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke is, azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ nehezen tudná elmagyarázni az évszázadok óta pálinkát főző erdélyi magyaroknak, hogy a kisüstijük ezentúl csak tuica néven lesz forgalmazható.

A gyümölcstermesztésről szóló törvény tervezetéhez elfogadott módosítás pontosan meghatározza, hogy mely nyugat-erdélyi megyékben készül pálinka. Kelemen Atilla leszögezte: az RMDSZ azt szeretné, ha a magyar és a román illetékesek mihamarabb olyan megoldást találnának, amely lehetővé teszi, hogy az osztrák tartományokban élőkhöz hasonlóan az erdélyi magyarok is folytathassák a jövőben a pálinkafőzés évszázados hagyományát.