A Fidesz – Magyar Polgári Párt országgyűlési képviselői önálló indítvánnyal kezdeményezik a lakástulajdon-szerzés illetékének és az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését.

Mádi László országgyűlési képviselő, a párt otthonteremtési munkacsoportjának vezetője csütörtökön, Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az illetéktörvény módosításával azt szeretnék elérni, hogy a vagyonátruházási illeték mértéke 8 millió forint vételárig 2 százalék legyen, a jelenlegi 4 millió forintos értékhatárral szemben.

Az üzemanyagoknál a jövedéki adó arányának csökkentésével 10 forintot meghaladó literenkénti ármérséklést szándékoznak elérni.

A volt államtitkár kifejtette: az utóbbi években a lakásárak jelentősen emelkedtek, és tetemes járulékos költségek, így a hiteleknél például közjegyzői díj is terheli a vásárlókat.

Szerinte ezért lenne indokolt, hogy az illetékkedvezmény értékhatára 4 millióról, 8 millió forintra nőjön, s eddig az összegig 2 százalék legyen a mértéke, és csak a fölött “lépjen be” a 6 százalékos kötelezettség.

Mádi László úgy vélte, hogy emelni szükséges a 35 évet be nem töltött fiatalok első lakástulajdon szerzésénél adott illetékkedvezményt is, a mostani 40 ezer forintról, 60 ezer forintra.

A politikus az üzemanyagok jövedéki adómérséklési javaslattal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki, hiszen sokan a szomszédos országokba járnak át benzinért és gázolajért, mert Magyarországon nagyon magasak az árak.

– A jövedéki adócsökkentés az úgynevezett benzinturizmus megszűnését is magával vonná, így az állam bevételtől nem esne el – mondta Mádi László Nyíregyházán.