A belgrádi kerületi bíróság ingatlannal való üzérkedés gyanúja miatt előzetes letartóztatást rendelt el és körözést adott ki Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő felesége, Mirjana Markovic ellen.

A belgrádi Danas és Blic című napilap pénteken egybehangzóan arról ír, hogy a fővárosi törvényszék csütörtökön távollétében előzetes letartóztatásba helyezte Markovic asszonyt, s körözést is kiadott ellene.

Nem új keletű ügyről van szó, a fővárosi törvényszék hónapokkal ezelőtt perbe fogott több volt állami hivatalnokot – közöttük Mirjana Markovicot – ingatlannal való üzérkedés miatt. Markovic asszony nem jelent meg a bírósági eljáráson. Az ügyészség szerint a vádlott arra ösztökélte Zivka-Cica Knezevicet, a szerb kormány ingatlanügyi bizottságának egykori titkárát, hogy törvénytelenül juttassa ingatlanhoz Marko nevű unokájának dadáját.

A perben a milosevici rendszer több volt állami vezetője érintett, de a bíróság úgy döntött, hogy a Markovic asszony elleni eljárást a többitől külön kezeli. A per elsőrendű vádlottja Knezevic asszony, aki nemcsak a dadának, hanem több olyan személynek is kiutalt kormányzati ingatlant, akik nem voltak a kabinet alkalmazottjai. Az ingatlanhoz jutottak kivétel nélkül a milosevici rendszer állami funkcionáriusainak rokonai vagy ismerősei voltak.

A peres eljárás kapcsán vita bontakozott ki a bíróság és Markovic asszony ügyvédje között. Az ügyészség rendőrségi jelentésre hivatkozva azt állítja, hogy a vádlott megkapta az idézést, ennek ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, s február 21-én Moszkvába utazott. A vádlott ügyvédje, Zdenko Tomanovic viszont azt állítja, hogy Markovic asszony nem kapta meg az idézést. Az ügyvéd nem is hajlandó védencének továbbítani a bírósági értesítést, mert – állítja – a peres eljárást az igazságügyi miniszter felügyeli, ami törvénytelen.

A szerbiai rendőrség a milosevici rezsim idején történt legsúlyosabb politikai gyilkosság, Ivan Stambolic volt szerb elnök kivégzése kapcsán is meg akarja hallgatni Markovic asszonyt. Stambolicot 2000 augusztusában rabolták el és gyilkolták meg Rade Markovic akkori kémfőnök utasítására. A hatóságok arra gyanakszanak, hogy Slobodan Milosevic vagy neje adott parancsot a likvidálásra. Belgrád eddig nem kérte Moszkvától Mirjana Markovic kiadatását, mert nem vádlottként, hanem – egyelőre – tanúként kívánják meghallgatni az asszonyt.