Számuk nem, csak feltűnő brutalitásuk nőtt a fiatal bűnelkövetőknek az utóbbi időkben. A Legfőbb Ügyészség szerint egyre gyakoribb, hogy kegyetlen, agresszív erőszakos bűnök miatt kerülnek bíróság elé 18 éven aluliak, de terjednek közöttük a kábítószerrel és a számítástechnikával kapcsolatos bűncselekmények is – írja a Magyar Hírlap.

A 18 éven aluliak gyakran a legnagyobb kegyetlenséggel követik el az emberülést, a rablás, a nemi erőszakot. Az erőszakos bűncselekményeiket általában is az agresszivitás és a brutalitás jellemzi – írja a Magyar Hírlap. Kedvező ugyanakkor, hogy a 14-18 éves korosztály bűncselekményeinek száma nem nőtt kiugróan. Tavaly fél százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt – mondta Lajtár István, a Legfőbb Ügyészség gyermek- és ifjúságvédelmi osztályának vezetője a lapnak. A nem büntethető gyermekkorúak – a 14 év alattiak – között azonban tavaly 23,7 százalékkal nőtt a bűnelkövetések száma 2001-hez képest. Ami megdöbbentő, hogy egyre több a rablás, ennek aránya 75,3 százalékkal emelkedett.

A brutalitás mellett jellemző a csoportos bűnelkövetés, és az, hogy egyszerre több bűntettet is elkövetnek. Ilyenek a bolti lopások és a betörések, de nem járnak egyedül a besurranó tolvajok sem. Erőteljesen nőtt a kábítószeres bűncselekmények száma, a 14-18 évesek az utóbbi öt évben nyolcszor annyian vettek részt ilyenekben, mint előtte. A számítógépes bűnözés fő szereplői is a fiatalok, a felnőttekét jóval meghaladó ismereteikkel esetenként a közérdekű üzemnek minősülő internetes szolgáltatók rendszereit is megbénítják. Nagy károkat okoz a kalózkodásuk, és a számítógépekkel számlákat, okiratokat is hamisítanak.