Az elhunyt kamionos társának kihallgatásával folytatódott a csepeli bíróságon az özvegy által indított “csernobili” per – jelenti a HavariaPress.

Az özvegy azért indított pert férjének hajdani munkáltatója, a Hungarocamion ellen, mert szerinte a sofőrt sugárfertőzött területekre küldték a csernobili atomrobbanás idején. A tárgyalás elején a védelem azt kérte, hogy a pert – több efféle ügyhöz hasonlóan – helyezzék át a munkaügyi bíróságra. A vád szerint azonban erről szó sem lehet, ebben az esetben ugyanis nem munkajogi ügyről van szó, hanem az özvegy kártérítési peréről. Az ügyész szerint a fuvarozó cég jogellenesen küldte fertőzött területekre a sofőrt, mert tudnia kellett volna, hogy ezzel a férfi egészsége is veszélybe kerülhet. Az özvegy emiatt három és fél millió forint vagyoni, és ugyanekkora nem vagyoni kártérítést követel a Hungarocamiontól.

Az asszony precedens-értékűnek tartja, hogy a közelmúltban már jogerős ítélet született egy hasonló ügyben. A Legfelsőbb Bíróság akkor kimondta, hogy ok-okozati összefüggés volt egy kamionos halála és a sugárfertőzés között. Az özvegy és a tanúként meghallgatott kamionos most azt kifogásolta, hogy a Hungarocamion állítása szerint már minden akkori úti iratot megsemmisítettek, holott a másik perre még előkerültek a szükséges menetlevelek. Az elhunyt férfi saját feljegyzései alapján viszont egyelőre nem látszik bizonyíthatónak, hogy a fuvarozó járt a kritikus időben Csernobil környékén. Útlevele ugyanis csak 1988-as és 89-es ukrajnai utazásokról tanúskodik. A védelem szerint ekkor már nem volt sugárfertőzés az erőmű környékén. A vád azonban kiemelte, hogy a szálló por még évek múltán is jelentős sugárveszéllyel fenyegette a kamionosokat, amikor az erőművet védő szarkofág már elkészült. Az ügy következő tárgyalása várhatóan szeptember 18-án lesz. Ekkor várhatóan kihallgatják az elhunyt sofőr több szakszervezeti kollégáját is.