Az internetről elérhető adatbázisból információkhoz lehet jutni az egyes tagországok munkavállalási, társadalombiztosítási, adózási, idegenrendészeti szabályairól is.

A magyar foglalkoztatási szolgálat már készül arra, hogy a hazai adatokkal, információkkal csatlakozzon a rendszerhez – derül ki az országgyűlési szakbizottságnak készített tájékoztatóból. Az adatbázis információi az összes tagállam nyelvén, így magyarul is lekérdezhetők lesznek, a külföldi munkavállaláshoz viszont nyilván szükséges az adott országban használt nyelv ismerete.

Az informatikai rendszer a brüsszeli adatbázishoz kapcsolódik és összeköttetésben áll az egyes országok EURES tanácsadóinak munkaállomásaival, a nemzeti munkaerőpiaci adathálózatokkal. Az álláshelyek bejelentése is az interneten keresztül történik. A rendszer egyre inkább az internet segítségével megvalósítható önkiszolgálással működik, az ügyfelek egyre nagyobb része önállóan keresi meg a megfelelő munkaadót, munkavállalót, s így tájékozódnak az adott ország munkakörülményeiről, a szociális viszonyokról.

Az EURES tanácsadóknak így kevesebb időt kell fordítaniuk információnyújtásra, s több idejük jut a tanácsadói tevékenységre. Ennek során segítik azokat a munkavállalókat akik egy másik országban kívánnak dolgozni, illetve azokat a vállalatokat amelyek külföldi munkavállaló foglalkoztatását tervezik. Magyarországon is szervezi már a foglalkoztatási szolgálat az EURES tanácsadó hálózatot. A tervek szerint valamennyi statisztikai-tervezési régióban dolgozik majd egy-egy tanácsadó, valamelyik megyeszékhely munkaügyi kirendeltségén.