Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon annak a négy férfinak a pere, akiket zárjegyhamisítással és hamisított zárjegyek terjesztése miatt vádolnak – jelenti a HavariaPress.

Az ügy kulcsembere a 29 éves negyedrendű vádlott, aki a vád szerint a Pénzjegynyomda alkalmazottjaként nagy mennyiségű italzárjegyet lopott ki az intézményből. Õt, és a zárjegyek értékesítésével vádolt társait is bélyeghamisításnak minősülő bűncselekménnyel vádolják. A bélyeghamisítás kiemelt bűncselekménynek számít, így Budapesten az első fokú tárgyalásra is csak a Fővárosi Bíróságnak van hatásköre.

A 29 éves férfinak az volt a feladata a nyomdánál, hogy ő vágja csíkokra a kinyomtatott zárjegyeket, és jegyzőkönyvezze a selejtet. Az ügyészség szerint azonban a férfit ismerősei 1999-ben rábírták, hogy jelentős mennyiségű zárjegyet lopjon ki a nyomdából, a jegyzőkönyv meghamisításával. A férfi így három hónap leforgása alatt több mint 200 ezer zárjegyet emelt el, melyekért társai darabonként tizenegy forintot ígértek. Az árusokat azonban, még az első szállítmány értékesítése előtt, 2000 január 20-án, egy rutinellenőrzés alkalmával elkapták a rendőrök, Budapest XIX. kerületében. A vizsgálat adatai szerint egyébként a negyedrendű vádlott a saját hasznára vásárlási utalványokat is kilopott a nyomdából, 240 ezer forint értékben. A vád mind az öt vádlottal szemben nagy mennyiségre elkövetett bélyeghamisítás.