Ausztráliában három diákot letartóztattak egy mp3-letöltő honlap üzemeltetéséért. A rendőrség szerint a weboldal működése legalább 37 millió dollár értékű kárt okozott a hanglemeziparnak.

Az Mp3 WMA Land elnevezésű honlap több ezer hivatkozást tartalmazott, melyek szerzői jogokkal védett zenei anyagokra s videoklipekre mutattak. Az illegálisan másolható fájlok jelentős része egyetemi-kollégiumi számítógépeken volt elhelyezve – tudósít a Reuters hírügynökség. Az ausztrál hanglemezipari szövetség szerint a honlap a legnagyobb fájlcserélő rendszerekhez, így például a Kazaa-hoz hasonló nagyságrendű letöltést tett lehetővé. – Fordulóponthoz értünk. Ez a lépés világosan megüzeni az illegális másolgatók számára, hogy többé nem bújhatnak az internet mögé – mondta Michael Speck. Az eddigi vizsgálat szerint a portál 37-44 millió USA-dollár értékű kárt okozott a zeneiparnak.

Az MP3 WMA Land honlapján jelenleg egy üzenet tudósít arról, hogy az oldalak “ideiglenesen zárva tartanak”. Hasonló szöveg olvasható a portálról elérhető fórumoldalak nyitólapján is.

A két 20, és egy 19 éves diák perére május közepén kerül sor, az ausztrál törvények alapján a vád bebizonyosodása esetén a pénzbüntetés mellett akár 5 éves börtönbüntetésben is részesülhetnek szerzői jogok megsértéséért.