Az iparágban elismert tudósok és fejlesztők petíciót nyújtottak be az Európai Parlamenthez, mivel nem támogatják az EU szoftverek szabadalmaztatásával kapcsolatos elképzeléseit. Szerintük az új rendszer túlságosan hasonlítana az általuk nemkívánatosnak tartott amerikai megoldáshoz.

A petíciót hétfőn nyújtották be az Európai Parlament jogi és belső piaci ügyekkel foglakozó bizottságához. Az EU elképzelése szerint egy tagállamok felett álló testület bírálná el az ilyen ügyeket, ám a petíciót aláírók szerint ez drámai hatással lenne munkájukra, ugyanúgy, ahogy az az USA esetében történt. Ott a nagy szoftvercégek rengeteg jogi munkatárs és külön alosztályok megbízásával minden elképzelhető szabadalom esetében végigjárták a költséges bejegyeztetési eljárást, ezzel megfojtva a kis cégeket, akik vagy felőrlődtek a jogi csatározásokban, vagy kénytelenek voltak fizetni, ezzel azonban saját hasznukról mondtak le.

A 31 tudós és szakember szerint egy ilyen megoldás ellehetetlenítené munkájukat szinte minden ígéretes területen, beleértve a szoftver algoritmusok fejlesztését, vagy az ember és gép közötti kapcsolatok továbbfejlesztését. Mivel a tervezet még nem lezárt javaslat, van esély a változtatásra, május 7-én az EuroLinux és a szabad információs infrastruktúráért alapítvány (FFII) konferenciát rendez a témakörben, a z Európai Parlament pedig május 8-án meghallgatásokat tart a kis- és középvállalatok képviselőinek. A tervezet tehát még csak középső stádiumban van, a jelek szerint az EU nyitott a változtatásra.