A középiskolások és az általános iskolások nem eléggé ismerik a jogaikat. Ez derült ki a Millenáris Parkban megrendezett háromnapos diákcsúcson, melyre 2400 iskola több, mint 3000 tanulója érkezett az országból.

A diákok arról szavaztak, hogy a tanulói jogok ismerete épüljön be az oktatásba. A diákparlament elnöke, Biró Tamás szerint ugyanis a legnagyobb probléma az, hogy a diákság nem ismeri a jogait. “A diákok nincsenek tisztában a jogaikkal és nem tájékoztatják őket vagy szándékosan, vagy nem – véli a diákvezető, aki szerint “Vannak olyan iskolák, vidéki iskolák, ahová nem is jutnak el pontosan az információk, de vannak, ahol a tanárok nem akarják ezt közzétenni”.

A diákoknak joguk van választani iskolák, pedagógusok, tantárgyak között, véleményezni az oktatást és törvénysértő értékelésnél eljárást indítani. Az oktatási miniszter elismerte, hogy kevés információ jut el a tanulókhoz a jogokról, ezért a tárca az internet segítségével kíván tájékoztatást adni.

“A diákok tájékoztatását valóban segíteni kell. Ennek egyébként legjobb eszköze az, hogyha az összes iskolát rákötjük 2 éven belül az internetre és online módon nemcsak egy-egy füzetkéhez juthatnak hozzá, hanem a legfrissebb információkhoz is és maguk is kommunikálhatnak egymással” – hangoztatta Magyar Bálint.

A diákok többsége szerint a tanárok nem megfelelően osztályoznak, kevés a lehetőség a tehetséggondozásra, emellett egyetértettek abban is, hogy a tankönyvek nagy része elavult. A tanulók a háromnapos rendezvényen mindezekre megoldást is kidolgoztak, amelyet egy ajánlás formájában adtak át az oktatási miniszternek.