Ha a kormány enged a Vörösmarty téri Kendermag-demonstráció résztvevői követeléseinek, akkor törvénymódosítást terjesztek be a Parlamentbe annak érdekében, hogy a drogokat nagy nyilvánosság előtt népszerűsítők egy évig terjedő szabadságvesztéssel legyenek büntethetők – jelentette be Pettkó András MDF-es országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) József nádor téri Fű helyett virágot elnevezésű ellendemonstrációján a képviselő kijelentette azt is: nem ért egyet a Gusztos Péter SZDSZ-es képviselővel, hanem úgy gondolja, hogy a drogtesztet igenis lehet és kell használniuk a szülőknek gyermekük ellenőrzésére.

Almássy Kornél, az MDF országos elnökségének tagja felszólalásában követelte, hogy az MSZP és az SZDSZ határolódjon el a rendezvénytől. Bejelentette, hogy Jancsó Miklós filmrendező és Konrád György író lemondták az estére az IDF által szervezett beszélgetést.

Kiemelte, hogy kizárólag a művészetükről akartak velük szót váltani, és nem a kábítószerrel kapcsolatos kérdésekről, ennek ellenére Jancsó Miklós és Konrád György jelezte, hogy provokációnak tartják a meghívást, ezért nem kívánnak részt venni.

Mint Almássy Kornél fogalmazott: e szerint ők ketten “nem vevők az alternatívára, arra, hogy másról is lehet a fiatalokkal beszélgetni, mint a kábítószerről”.

A szónokok közül többen bírálták Konrád Györgyöt és Jancsó Miklóst, a drogfogyasztással kapcsolatban kifejtett véleményükért.

Szabó Zsolt, az IDF elnöke leszögezte, hogy semmiképpen nem gyűlölködő rendezvényt kívántak tartani. A virágot – mint mondta – azért választották a demonstráció jelképéül, mert az életet jelenti, szemben a kábítószerek rombolásával.

További részletek…