A nyilvánosság teljes kizárásával kedden kezdődik a székesfehérvári maffiaügy tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. A 23 vádlott között van ügyész, ügyészségi nyomozó, börtönőr és több magas rangú rendőrtiszt is. Azt, hogy mit követtek el, nem tudni, mert az ügyet kilencven évre államtitokká nyilvánították.

Két éve a Legfőbb Ügyész és a országos rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a rendőrök, ügyészek és ügyvédek letartóztatását. A kommandósok összesen 11 embert fogtak el, és a központi ügyészségi nyomozóhivatal végül 23 gyanúsított ellen emelt vádat, többek közt hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés, bűnpártolás és államtitoksértés miatt.

Az ügyről hivatalosan csak rendkívül szűkszavúan nyilatkoztak a nyomozók. Eszerint a szervezett alvilág megpróbált beépülni a helyi igazságszolgáltatásba. Információink szerint a vád az, hogy a gyanúsítottak két-három éven keresztül pénzért különböző szívességeket tettek a helyi maffiának. Volt például olyan, akinek visszaadatták ittas vezetésért bevont jogosítványát, máskor pedig a bűnözők állítólag még az ellenük folyó nyomozások megszüntetését is elérték.

A konkrét vádak azonban titkosak, és 90 évig senki sem ismerheti meg a részleteket. Kizárják a nyilvánosságot a bírósági tárgyalóteremből is, az újságírók csak az ítélethirdetéskor lehetnek jelen.