A dél-afrikai Gold Fileds ötszáz munkása az embertelen munkakörülmények miatt keresetet nyújt be munkáltatója ellen New Yorkban. A munkásokat képviselő ügyvédek nemrég a Bayert, a Lillyt és a DuPont-t perelték be az apartheid rendszer támogatása miatt.

Az amerikai Ed Fagan és a dél-afrikai John Ngcebetsha hétmilliárd dolláros kártérítést követel a munkásoknak, közölte a Financial Times. Az ügyvédek szerint a Gold Fields bányáiban a víz szennyezett volt, és ez halálos áldozatokat is követelt.

A Fagan-Ngcebetsha páros legutóbb a Bayer, a Lilly és a DuPont ellen nyújtott be keresetet. A gyógyszergyártókat azzal vádolják, hogy a nyolcvanas években olyan vegyi anyagokat szállítottak Dél-Afrikának, amiket az a Namíbia, Angola és Mozambik elleni háborúiban is bevetett, sőt a Nemzeti Kongresszus ellen is használt.

A két ügyvéd áprilisban már benyújtott egy 6,1 milliárd dolláros kerestet az Anglo American és a De Beers bányavállalat ellen. A vád szerint a cégek kihasználták az apartheid rendszert, és éhbérért alkalmaztak fekete munkásokat. A cégek jelenleg a dél-afrikai kormánnyal tárgyalnak a kártérítésről.