Az America Online, a Microsoft és a Yahoo! bejelentette, hogy a három vállalat közötti együttműködés keretében, az iparág más szereplőinek bevonásával harcot indít a kéretlen levelek ellen.

A három cég bejelentése csak az első lépés a kéretlen levelek problémájának megoldása iránti, az internetes ágazat egészére kiterjedő erőfeszítés felé – áll a Microsoft közleményében. A csoport nyílt párbeszédet kezdeményez az iparág különféle szervezetei között. Ennek keretében olyan műszaki szabványok és iparági irányelvek alapjait fektetik majd le, amelyek a használt platformtól függetlenül alkalmazhatók lesznek

A spam elleni küzdelem alapvető eleme lesz a magánszemélyek védelme, ennek egyik eszköze az ilyen levelek feladóinak megakadályozása abban, hogy az e-mailek fejrészében meghamisítsák a feladót. Ehhez a meglévő internetes címtárak, például a DNS továbbfejlesztése révén meg kell oldani, hogy pontosabban lehessen azonosítani az e-mailek feladásának helyét. A három vállalat szerint szintén korlátozni kell azokat az e-maileket, amelyekben a címzett feladójának és forrásának elrejtésére vagy megmásítására szolgáló eljárásokat használnak. Lényeges, hogy a vállalatok közös munkával olyan megoldások előállításán fognak dolgozni, amelyek szűkítik azoknak a lehetőségeit, akik az AOL, a Microsoft és a Yahoo! levelezőszolgáltatása segítségével próbálnak meg kéretlen e-mailt küldeni. Ezeket a módszertani elvárásokat népszerűsíteni tervezik az iparág többi szereplője körében is. A vállalatok az iparág más cégeivel együtt a következő célok megvalósításával kívánják ezt közösen elérni: Az AOL, a Microsoft és a Yahoo! Közleménye szerint továbbra is aktív együttműködést folytatnak a bűnüldözési és igazságszolgáltatási szervekkel.