Több magyar informatikai vállalkozás és társadalmi szervezet közleményt adott ki az Európai Unió szabadalmi szabályozásának tervezett módosításával kapcsolatban.

Az Európai Unió eheti ülésszakán kezdi tárgyalni az Unió információs társadalom építésével kapcsolatos egyik legnagyobb vihart kavart kérdését a szoftverek szabadalmairól szólót.

A hazánkat képviselő 8 fős delegációt a kis- és középvállalkozókat képviselő küldötteken kívül a magyar szoftveres szakmai szervezetek túlnyomó többségének példaértékű összefogása biztosította.

Jogainkra érzékeny szervezetek között nem véletlenül találjuk hazánk prominens Szabad/Nyílt forrású szoftveres szakmai szervezeteit. A Parlament a következő delegációt fogadja:

FSF (Free Software Foundation) .hu Alapítvány

LME – Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületete – LME.hu

FSN.hu – Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány

Magyar BSD Egyesület – BSD.hu

Magyar Taratalomipari Szövetség – Matisz ( http://www.matusz.hu )

továbbá a kis- és középvállalkozások érdekképviseletében 3 számítástechnikai vállalat képviselőjeként:

Az UHU-Linux KFT. vezetője Körmendi András,

Deim Ágoston az Apple és a Balabit hivatalos partnerének az LSC KFT-től, illetve Fischer Zsolt a Publishing Factory KFT-tól.

A Parlament ülése:

A Parlament előtt fekvő javaslat, felveti a szoftver szabadalmaztatásának lehetőségét az Európai Unióban.

A felvetés sérti a Müncheni Konvenciót, amellyel szemben a Szabadalmi Hivatal 30.000+ szoftver szabadalmi bejegyzését indította meg. A törvénysértésre hevesen reagált az Unió közvéleménye.

A szoftverszabadalmak bevezetése elképesztően súlyos hatással lenne az információs társadalom építésére, polgárai jogaira és a gazdaságra nézve egyaránt.

E szoftverszabadalmak már olyan általános dolgokra is vonatkoznak, mint egy folyamatjelző, egy státusz-információ, csupán a legelképesztőbb dolgokat említve.

A leges-legapróbb megoldásra is bejegyeztek ilyen szabadalmakat törvénytelenül.

Ez azt jelenti, hogy egy szoftver legkisebb komponenseiért is fizetni kell a szabadalom kisajátítójánk, ráadásul kizárólag a saját implementációja válik használhatóvá teljesen megölve a szabad versenyt, ami a már így is nagyon nehezen megfizethető árak robbanásszerű megugrását jelenti.

E törvénysértő tevékenység utólagos legalizálása ellehetetleníti a fogyasztót, megöli a kis- és középvállalkozásokat, kizárólag néhány monopol multinacionális nagyvállalat érdekeit szolgálja.

A szabadalmi hivatal a törvénysértés utólagos legalizálára felmérést készített, amelyben a közvélemény élesen elutasította ezt, a gazdasági szerplők nyilvános váleményeit pedig a jelentésben már kozmetikázták, meghamisították.

A probléma az, hogy a legtöbb ember, még a képviselők nagy többsége sem látja át, ami a számunkra, akik a szakmával foglalkozunk már egyértelmű: a számtástechnika a legalapvetőbb az információs társadalom felépítésében, ami hazánk legfontosabb esélye is a felzárkózásra, viszont, ami a legfontosabb: NEM mindegy milyen információs társadalmat építünk: a Mi álláspontunk szerint:

Szabad, demokratikus, és az állampolgárok jogait tiszteletben tartó információs társadalom felépítése a cél, melyben biztosítandó a szabad verseny esélyegyenlősége.

A magyar delegáció küldetése tehát rendkívül fontos, ezért szeretnénk kérni, hogy Te is támogasd ezt az ügyet úgy, hogy az esemény hírét kiemelten fontos hírként kezeled és e három napban rendre teret adsz neki.

A szervezetek és vállalatok megegyezése értelmében ebben a három napban a napi híreket az LME publikálja szakmai oldalán:

http://www.linux.hu

A nemzetközi konferencia és a Parlamenti bizottság referenciái:
http://www.ffii.org/ – Foundation for a Free Information Infrastructure
http://swpat.ffii.org/ – FFII Software Patent Proj.
http://www.europarl.eu.int/…uri_home.htm – a bizottság lapja
http://swpat.ffii.org/…ndex.en.html – Analízisek
http://europa.eu.int/…oftpaten.htm
a Hivatal közvéleménykutatása
http://swpat.ffii.org/…ndex.en.html – A konferencia

Szervác Attila – sas@321.hu

A szervezetek nevében:

FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítésért
LME Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete
FSN.hu Összefogás a Szabad Szoftverek Elterjesztéséért Alapítvány
BSD.hu – Magyar BSD Egyesület
Magyar Tartalomipari Szövetség – http://www.matisz.hu