Az adatvédők támadásainak kereszttüzébe került két projekt vezetője a keddi kongresszusi meghallgatáson kiállt az általuk kifejlesztett technológia védelmében, mivel szerintük a két program sokkal korlátozottabb, mint azt ellenzőik állítják.

James Loy, a Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (TSA) igazgatója és Anthony Tether, a Fejlett Védelmi Kutatási Programok Hivatalának (DARPA) igazgatója szerint sem a TSA “számítógépes utas előszűrési rendszere” (CAPPS II), sem a DARPA Total Information Awareness (TIA) programja nem készít újabb adatbázist, amelyek adatait később fel lehetne használni az amerikai polgárok ellenőrzésére. A CAPPS II csupán keresztülfuttatja a légi utas legszorosabban vett személyi adatait egy kifinomult elemző rendszeren, és megállapítja, hogy jelent-e terrorfenyegetést – fejtette ki Loy. A DARPA pedig csupán eszközöket biztosít a szövetségi hatóságoknak, például az FBI-nak a fontosabb trendek szerinti adatbányászathoz, de maga a DARPA nem gyűjt adatokat.

Arra a kérdésre, hogy miként biztosítja a DARPA, hogy a TIA rendszeren fennakadt amerikai lakossal kapcsolatos adatok pontosak, Tether elmondta, hogy ezt nem ők, hanem az FBI dönti el. A két programmal kapcsolatos kritikák nemcsak a demokrata párti és liberális oldalról érkezte. Kedden az erősen konzervatív családvédő Eagle Forum igazgatónője, Lori Waters is aggodalmának adott hangot mindkét program túlzott részletessége – és az őket körülvevő titokzatoskodás – miatt. Loy és Tether kifejtette, hogy ők nem zárkóznak el a nyilvánosság kontrolja elől, mert nincs félni- vagy szégyellnivalójuk, viszont valóban súlyos PR hibát követtek el, amikor az olykor durva támadásoktól annyira megdöbbentek, hogy egy szóval sem reagáltak.