A thaiföldi kormány a drogháború sikerén felbuzdulva bejelentette, hogy május 1-től hadat üzentek a kalózmásolatoknak is. Az utcai árusok egyelőre nem zavartatják magukat.

Az északi város, Chiang Mai híres éjszakai bazárjában, ahol az utcai standokon a művészi tárgyak, régiségek és emléktárgyak mellett kalóz CD-ket, videó CD-ket és DVD-ket is bőséggel kínálnak, az árusok mind arról beszélnek, hogy nem engedhetik meg maguknak az illegális holmikkal való kereskedés felszámolását. “Félek a letartóztatástól, de ha becsukom a boltot, éhen hal a családom” – mondja az egyik árus, aki Paiboonnak nevezi magát. A helybeliek szerint az üzlet így is gyenge, mert szinte nincs turista a járványos atípusos tüdőgyulladástól való félelem miatt. Egy másik árus, Domn arról beszél, hogy azt sem tudják, mikor kezdődik el ténylegesen a kampány, mert egyelőre semmi nyoma a rendőröknek.

Egyébként érthető a kalóz CD és DVD lemezek népszerűsége, mert míg egy zenei CD ára kalózkiadásban 100 bát (kb. 450 forint), addig egy eredeti négyszer többe kerül. A kalóz DVD-k ára 180 bát, ami pedig még olcsóbb, mint az eredeti filmlemez, amelyet 800 és 2200 bát közti áron kínálnak a törvényesen működő üzletekben. Januárban az USA figyelmeztette Thaiföldet, többet kellene tennie a kalózkodás ellen, mert évente 250 millió dollártól esnek el az amerikai cégek csak a királyságban, ahol egyébként olykor a filmek már a hivatalos bemutató előtt megvásárolhatók a piacon. Thaksin Shinawatra miniszterelnök a hétvégén arról beszélt, hogy a kampánynak sikerrel kell zárulnia, különben nem engedik be a termékeiket az amerikai piacra. Thaksin ugyanakkor megnyugtatta a kereskedőket, nem kell félniük, hogy az ellenük indított kampány ugyanolyan brutális lesz, mint a most lezárult három hónapos kábítószer ellenes akció – ahol a becslések szerint 2200 ember vesztette életét. A rendőrök 51 ember lelövését ismerték el, a többi haláleset szerintük a rivális bandák közti fegyveres összecsapásokban történt.