A gyors információáramlással, így az elektronikus kapcsolattartással tudja a Belügyminisztérium (BM) a leghatékonyabban segíteni az önkormányzatokat az európai uniós pályázati források elnyerésében – erről Pál Tibor, a tárca politikai államtitkára beszélt kedden Budapesten, amikor átadta az Önkormányzati EU Információs Központot.

A Zrínyi utcai Duna Palotában átadott intézményben négy, internetkapcsolatos számítógéppel felszerelt irodát, valamint egy “találkozóhelyként” is funkcionáló ügyfélszolgálati helyiséget bocsátott a helyhatóságok rendelkezésére a BM. Orova Márta, a központ vezetője az MTI-nek elmondta, a hét munkatárssal működő információs központ szolgáltatásait az ország 3200 önkormányzata hétköznap, általában 9-16 óra között veheti igénybe.

A központ szolgáltatásai közé tartozik a tájékoztatás az európai uniós ügyekről, a csatlakozás helyhatóságokat érintő kérdéseiről, valamint a segítségnyújtás a helyi önkormányzatoknak jogharmonizációs feladataik ellátáshoz. A központ honlapján kialakítandó fórum keretében lehetőség nyílik arra is, hogy az önkormányzatok kérdéseket tegyenek fel a tárcának, illetve egymással is megosszák tapasztalataikat.

Orova Márta tájékoztatása szerint a települési önkormányzatok közül mintegy 1700 rendelkezik már elektronikus kapcsolattal, amit a tárca, az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen, a közeljövőben tovább szeretne bővíteni. Jelezte: előbbiek számára már meg tudják küldeni az aktuális programokat, illetve projektlehetőségeket.