Több mint 500 önkormányzat vezetője – akik között vannak kormánypárti polgármesterek is – tiltakozik az ellen, hogy a kormány nem ad elegendő pénzt a közalkalmazotti béremelés fedezetére, és ezzel nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat. A Pénzügyminisztérium szerint azonban a források rendelkezésre állnak. A tiltakozók tegnap petíciót adtak át a tárca vezetőinek.

Szita Károly, a 450 önkormányzat petícióját átnyújtó fideszes polgármester azt szorgalmazta, hogy a pénzügyi kormányzat a költségvetés módosításával 120 millió forintot adjon az önkormányzatoknak, hogy azok ki tudják fizetni a közalkalmazotti béremelést. A tárca államtitkára szerint az erre a célra létrehozott alapból 527 önkormányzat 7,5 milliárdot igényelt, és aki megfelel a feltételeknek, hozzá juthat a pénzhez. “Ezek a kijelentések azt a konyhafőnököt juttatják az eszembe, aki csodálkozik azon, hogy miért nem laktak jól az emberek, pedig kirakták a tányérokat. Én pedig olyan konyhafőnökről még nem hallottam, aki éhen halt volna” – mondta Szita Károly.

“Ha üres tányérnak lehet tekinteni azt, amiben 30 milliárd forint van. Azt gondolom, az nem üres tányér” – felelte Veres Sándor, a Pénzügyminisztérium MSZP-s államtitkára. Az államtitkár a 30 milliárdos összeggel arra célzott, hogy a 7,5 milliárd forintos közalkalmazotti béremelés mellett az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak majdnem 23 milliárd forintot juttat majd az állam. A petícióhoz csatlakozó települések vezetői, akik között kormánypártiak is bőven akadnak, elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormányzat arra kényszeríti őket, hogy az utak és járdák építésére fordítható pénzt kell a pedagógus bérekre fordítsák.