A nők még mindig erősen hátrányos helyzetben vannak a munka világában az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) jelentése szerint. Van némi haladás, de a megkülönböztetés makacsul tartja magát, csak kifinomultabb lett – írták az ILO szakértői a Genfben hétfőn közzétett összeállításukban.

“Az egyenlőség a munkában – az idő parancsa” címet viselő jelentést az ILO júniusi éves konferenciáján vitatják meg.

A nők és férfiak fizetése közti különbség a legtöbb országban még mindig nagy, jóllehet a nők reálértékben többet keresnek, mint ötven évvel ezelőtt. Sokszor azonban kénytelenek alacsonyabb szakképzettséget kívánó állással beérni. Azokban az országokban, ahol a nők magas végzettséggel rendelkeznek, felemelkedésük elakad a hierarchiában.

Világviszonylatban emberek százmillió számára napi valóság a megkülönböztetés – írta az ILO. A munka világában tapasztalható egyenlőtlenség fokozódásának katasztrofális hatásai lehetnek az állam társadalmi viszonyaira, a politikai stabilitásra és következésképp a gazdasági növekedésre.

2050-ben az ipari országokban a lakosság 33 százaléka 60 év fölötti lesz, a fejlődő országokban ez az arány 19 százalék. A jelentés szerint manapság nyílt diszkrimináció az is, hogy sok munkáltatónál bizonyos életkorhatárt szabnak az alkalmazás feltételéként. Az ILO szerint a megkülönböztetés termeli és tovább erősíti a szegénységet. A legtöbb ember, aki sokszoros megkülönböztetésnek van kitéve, a legszegényebb népréteghez tartozik.

Az ILO akciótervet javasol megfelelő törvényi keretekkel, tájékoztatással és intézkedésékkel.