Nem lehetetlenül el az országban a vezeték nélküli internetszolgáltatás – állítja az informatikai minisztérium. A szaktárca szerint a híresztelés különböző téves sajtóértesülésekből indult ki.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) cáfolja azokat a sajtóhíreszteléseket, melyek szerint a tárca áprilisban hatályba lépett rendelete nyomán ellehetetlenülne a kültéren való vezeték nélküli internetszolgáltatás az országban. A szaktárca hétfőn kiadott közleménye szerint a rendelettel foglalkozó cikkek zöme azt állította, hogy a 2003. április 1-je előtt a vezeték nélküli adatátvitelre is használt 2400-2483,5 MHz-es sávban a korábbi 100 mW helyett mindössze 2,5 mW kisugárzott teljesítménnyel engedélyezné a szolgáltatáshoz szükséges kültéri berendezések üzemeltetését. Ez a megállapítás téves, a rendelet a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is a korábbival azonos teljesítményű kültéri rádióhullámú berendezések használatára ad lehetőséget – olvasható a közleményben, mely szerint a rendelet a 2400-2483,5 MHz-es sávban a beltéri használatot illetően semmiféle változtatást nem hozott, lévén, hogy a gyártóknak és szolgáltatóknak a 2003. április 1-jét megelőző módon kell eljárniuk.

A kültéri felhasználást illetően a módosítás mindenekelőtt az RLAN eszközöket gyártó és forgalmazó cégekre vonatkozik. Ennek értelmében április 1-től a gyártóknak a kültéri használatra szánt RLAN berendezések forgalomba hozatali szándékát nyilvántartásba vétel céljából be kell jelentenie a Hírközlési Területi Hivatalnak (HTH). A HTH minden berendezést nyilvántartásba vesz, amely megfelel a Postai és Távközlési Igazgatóságok Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Távközlési Bizottsága (ECC) egyébként szintén a rendeletben megnevezett határozatának és ajánlásának – állítja a szaktárca.

A közlemény szerint a megjelent találgatásokkal ellentétben a szolgáltatók továbbra is nyújthatnak kültérre is kiterjedő szolgáltatást, melyhez a HTH által nyilvántartásba vett berendezést kell használniuk.

Az IHM szerint a változtatásokra több ok miatt került sor. Az áprilisban hatályba lépő rendelet egyrészt harmonizálta a magyar szabályozást az Európai Bizottságnak idevágó határozataival, másrészt fogyasztóvédelmi szempontból is jelentősége van. A nyilvántartásba vétel ugyanis garanciája annak, hogy kizárólag olyan berendezések kerüljenek forgalomba, amelyek nem zavarják egymást, és így nem rontják az ilyen berendezésekkel nyújtott szolgáltatások színvonalát – véli az informatikai tárca.