Megérkezett szombaton Hágába és rögtön bezárták a Nemzetközi Törvényszék börtönébe Miroslav Radic volt jugoszláv katonatisztet, akit a vukovári kórházban 1991 novemberében elkövetett mészárlás egyik tettesének tekintenek.

Radic mellett Veselin Sljivancanint és Mile Mrksicet vádolják a tömeggyilkossággal, amelynek a kórház több mint 200 betege esett áldozatul. Mrsksic tavaly már feladta magát a törvényszéknek, Sljivancanin azonban továbbra is szökésben van.

Radicot és tettestársait a törvényszék ügyésze a civilek háború esetén való védelmére vonatkozó genfi konvenció megsértésével, az emberiesség elleni bűntettekkel, a háborús törvények és szokásjog megsértésével vádolja. Az egykori tiszt, aki április 21-én adta fel magát, a következő napokban jelenik meg a törvényszék előtt. Ügyvéde szerint a hágai testületnek ejtenie kell a vádakat védencével és társaival szemben, miután Dusan Mihajlovic szerb belügyminiszter április 9-én bejelentette, hogy letartóztatták a vérengzés több gyanúsítottját és “új elemek merültek fel” az üggyel kapcsolatban. A belügyminiszter éppen ennek fényében szólította fel Radicot és Sljivancanint, hogy adják fel magukat, és megígérte, hogy a szerb állam segít nekik ártatlanságuk bebizonyításában.