Hetven különleges bíró lép szolgálatba július 1-jén. A nyomozási bírók feladata különleges, helyenként veszélyes lesz. Ezért azonban, legalább is egyelőre, nem kapnak a szokásosnál több fizetést, nagyobb védelmet – írja a Magyar Hírlap.

A hetven nyomozási bíró hasonló funkciót tölt majd be, mint az angolszász jogrendszerekből ismert vizsgálóbírók. A büntetőeljárás legmozgalmasabb szakaszában, a vádemelés előtt jutnak szerephez. Õk döntenek a gyanúsítottak szabadságáról, legfontosabb személyi jogairól, s nemegyszer vagyonáról. Tőlük függ, hogy a maffiaperekben ki lehet különösen védett tanú, olyan, akit mások nem is láthatnak – írja a Magyar Hírlap. Eldöntik, ki maradhat szabadlábon és milyen összegű óvadék ellenében – az óvadék intézménye is júliusban lép életbe Magyarországon.

Bevonhatnak útlevelet, elrendelhetik titkosszolgálati eszközök alkalmazását: levél felbontását, telefonlehallgatást, titkos hangfelvétel készítését. Dönthetnek úgy, hogy folytatni kell egy korábban lezárt nyomozást. A nyomozási bírók funkcióját eddig rendőrök, ügyészek, bírák együttesen látták el. Rabóczki Ede, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese úgy véli: bár az állam büntető hatalmának nem csekély része összpontosul majd a kezükben, kollégáikhoz hasonlóan a nyomozási bírók is megvesztegethetetlenek lesznek. Szerinte megfélemlítésük veszélye sem lesz nagyobb, mint eddig a rendőröké, az ügyészeké és a bíróké volt.