A felnőtt férfiak 20 százaléka vallja magát nagyivónak. Magyarországon a dohányzás mellett az alkohol miatt betegednek meg súlyosan az emberek. Az alkoholbetegek ellátása 60 milliárdba kerül évente.

Magyarországon a dohányzás mellett az alkoholfogyasztás okozza a legtöbb súlyos betegséget. Az alkoholbetegek ellátása évente 60 milliárd forintba kerül. Egy 2000-ben készült felmérés szerint a magyar férfiak ötöde rendszeres alkoholfogyasztó. Minderről egy nemrég megrendezett szakmai konferencián beszéltek háziorvosok és pszichológusok.
Hazánkban az egy főre jutó borfogyasztás 1990-ben 27,7 liter volt, 2000-ben 28,8 literre emelkedett. Sörből 1990-ben átlagosan 105,5 litert fogyasztottunk el, 2000-re átmeneti növekedés után ez a mennyiség 79,9 literre csökkent. Az elmúlt évtizedben az égetett szeszesital fogyasztás 2 literrel csökkent.

Az adatok pozitív változásai ellenére a rendszeres alkoholfogyasztók száma Magyarországon megközelíti az egymilliót, és a felnőtt férfiak közel 20 százaléka vallja magát nagyivónak. Emiatt itthon évente 7-8 ezer ember hal meg májbetegségben, ami arányaiban háromszor annyi, mint a nyugat- európai országokban. Az alkohol egyéb problémákat is okoz.

“Saját osztályom tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a hozzánk kerülő öngyilkosságot elkövető emberek kb. 25%-ánál az alkohol valamilyen szerepet játszik” – nyilatkozta Dr. Zacher Gábor, az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályának főorvosa. Magyarországon a dohányzás mellett döntően az alkohol miatt betegednek meg súlyosan az emberek, gyógyításuk és szociális ellátásuk évente közel 60 milliárd forintot tesz ki. Szakértők szerint a társadalmat tanítani kellene a kulturált alkoholfogyasztásra, így megelőzhető lenne a függőség kialakulása.