Az Egyesült Államokba vízummal érkező külföldiekről 2004. január 1-jétől ujjlenyomatot vesznek, útleveleiket számítógépbe viszik, és fényképeket készítenek róluk az új belbiztonsági tárca tervei szerint.

A nemrég létrehozott minisztérium hétfőn ismertette új ellenőrző rendszerérét. Az Egyesült Államokba vízummal érkező külföldiek aránya tavaly a 23 millió beutazónak mintegy 60 százaléka volt – közölte hétfőn Asa Hutchinson amerikai államtitkár a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja kutatóintézetben elhangzott beszédében. “Az esetek 99,9 százalékában a beutazónak jó utat kívánnak, de a fennmaradó töredék kiszűrésével az ország biztonságosabb lesz” – hangsúlyozta Hutchinson. Az államtitkár kijelentette, hogy egy ilyen ellenőrző rendszeren fennakadt volna a 2001. szeptember 11-i gépeltérítők közül kettő: Mohammed Atta, aki korábbi alkalommal lejárt vízummal hagyta el az országot és Hani Hanjour, aki nem jelentkezett abban az iskolában, ahova a diákvízuma szólt.

A határbiztonság ma már nem elsősorban a fizikai határok őrzését jelenti, hanem számítógépes információt, amelyből megtudható hány külföldi tartózkodik az országban, miért, és meddig marad – hangoztatta Hutchinson. A kongresszus 380 millió dollárt hagyott jóvá az új rendszer felállítására amelynek a hivatalos neve: beutazási és bevándorlási státusjelző technológia (VISIT). A rendszert később tovább bővíthetik, esetleg írisz vagy arcazonosító technológiával. George Bush amerikai elnök tavaly októberben írta alá a törvényt az új minisztérium, a belbiztonsági tárca megalakításáról, amely a legnagyobb szabású amerikai kormányzati átszervezés a védelmi minisztérium 1947 évi létrehozása óta.