Az Európai Bíróság kedden jogtalannak ítélte egyes kiskereskedelmi vállalatok gyakorlatát, melyben saját termékükként forgalmaztak szeletelt pármai sonkát, illetve reszelt parmezán sajtot, mert a bíróság szerint ezeket az eredetvédett termékeket csak a pármai sonkatermelők és az olasz parmezán előállítói hozhatják a nemzetközi kiskereskedelmi piacra.

Az amerikai Wal-Mart és a brit Asda kiskereskedelmi láncok Nagy-Britanniában árultak üzleteikben pármainak nevezett sonkát és reszelt parmezánt, de ezen gyakorlatuk ellen az Európai Unió bíróságához fordultak a termékek észak-olasz termelői, mert szerintük az eredeti sonka és sajt lejáratását, a fogyasztók megtévesztését jelenti az említett áruházi láncok gyakorlata. A bíróság egy francia élelmiszerforgalmazót is elmarasztalt, mert az importált tömbös olasz parmezánt saját kiszerelésben reszeltként hozta forgalomba.

A bíróság állásfoglalása szerint a nevezett termékek minősége és hírneve alapján ezeket a termelőhelyükön lehet kezelni, nevezetesen felvágni, reszelni, csomagolni. Ezek az eljárások ugyanis befolyásolják a nevezett termékek minőségét, tönkre is tehetik azok hírnevét. A Reuters hírügynökség szerint a luxemburgi bírósági döntés hatására több mint félezer európai uniós csemege kaphat hasonló védelmet.