A Postabank és Takarékpénztár Rt. volt elnök-vezérigazgatójának a védője pótnyomozást indítványoz, ha az ügyészség a 36,1 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt is vádat emel Princz Gábor ellen.

Nehéz-Posony István a Népszabadság keddi számában közölteket megerősítve az MTI-nek elmondta: bár korábban vizsgálta könyvszakértő a Postabank működését, a 36 milliárd forintos hűtlen kezelés gyanújával kapcsolatban semmilyen szakértői bizonyítás nem volt. A védő szerint “valakik összeadtak” különböző tételeket, mint vagyoni hátrányt, amely 41 milliárd forintot eredményezett, majd ebből “jóváírtak” a bankpánik miatt 5 milliárd forintot, mint amiről nem tehet a gyanúsított.

  • Arra vagyok kíváncsi, miért 41 milliárd forint a vagyoni hátrány, és miért 5 milliárd a jóváírt összeg, mert erre vonatkozóan semmiféle szakértői anyag nem áll rendelkezésre, az ügyészség spekulatív számolása, amelyet egy szakértő sem támasztott alá – tette hozzá a védő, aki megerősítette: ha vádat emelnek ebben az ügyben, pótnyomozást kezdeményez a számok alátámasztására. Nehéz-Posony István szerint az ügyészség súlyosan megsértette Princz Gábor alkotmányos jogait, amikor a védelem valamennyi bizonyítási indítványát elutasította. – El tudom képzelni, hogy öt indítványból kettőt elutasít, hármat elfogad a rendőrség, de ha valamennyit válogatás és gondolkodás nélkül elutasítják, az emberben felmerül, nem hagyják, hogy gyakorolja a védekezés jogát – jelentette ki az ügyvéd.

Ismertetése szerint hozzávetőlegesen öt védői indítványát utasították el, ezek közül a legfontosabb az volt, amelyben szakértő bevonására tett indítványt. Az ügyvéd szokatlannak nevezte azt is, hogy a nyomozó hatóság az iratismertetés végén nem közölte, milyen bűncselekmény miatt adja át vádemelési javaslattal az iratokat az ügyészségnek. Elmondása szerint a nyomozás rendjétől eltérően Princz Gáborral csak azt közölték, a korábban már ismertetett gyanúsítások miatt vádemelési javaslattal terjesztik az ügyészségre az iratokat. – Nem mondták meg, konkrétan melyik bűncselekmény miatt javasolják a vádemelést, ezzel kvázi az ügyészségre bízták, hogy az eddig közölt gyanúsításokból válassza ki, amelyik miatt vádat fog emelni – jelentette ki Nehéz-Posony István.

A védő elmondása szerint Princz Gábort a Budai Hengermalom Rt. ügyében tartott nyomozás iratainak ismertetésére szerdára idézték be; a volt bankvezért március 17-én gyanúsították meg a társaság egy üzletrészének megvásárlása során elkövetett hűtlen kezeléssel. Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBEI) május 15-én küldte át az iratokat az ügyészségnek, amelyben Princz Gábort, a Postabank és Takarékpénztár Rt. volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják meg. A Postabank-ügy előzménye, hogy az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében.

Princz Gábor volt elnök-vezérigazgatót és több társát 1999 júliusában gyanúsította meg a szoros ügyészi felügyelet alatt folyó nyomozásban a rendőrség a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése elnevezésű, két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett vétséggel. A Fővárosi Főügyészség a nyomozást ez év márciusában meghosszabbította május 3-ig, és egyúttal arra is utasította a rendőrséget, hogy a kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, 36 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt hallgassa meg az egykori bankelnököt és társait. Princz Gábort április 7-i kihallgatásán gyanúsították meg a hűtlen kezeléssel.