A kisebbségi biztoshoz több panasz is érkezett a hivatalosan tagadott, illetve nem ismert elkülönítésekről

Már az egészségügyi minisztérium is vizsgálja, hogy van, vagy volt-e úgynevezett “c”, vagyis cigány kórterem az egri kórház szülészeti osztályán. A kisebbségi ombudsmanhoz több panasz is érkezett, arról, hogy külön kórteremben vannak a roma kismamák. Az egri kórház vezetése nem tud arról, hogy megkülönböztetnék a roma és nem roma nőket a kórházban.

A tv2 pénteken mutatta be a roma sajtóközpont rejtett kamerás felvételeit, amelyen egy beépített kismama – látszólag aggódva – azután érdeklődött az egri kórházban, kikkel lesz egy szobában.

  • Kisebbségi vagy nem kisebbségi? – kérdeztek vissza. – Igen, van kijelölt kórtermünk a számukra, egybe nem nagyon szoktuk.

Roma nők is állítják, külön szobában helyezték el őket, sőt, van, aki azt mondja: a kórterem ajtajára még egy C betűt is írtak. Jóllehet a kórházban – ahol hivatalosan azt állítják, hogy nem különböztnek meg romát és nem romát – ma nem akadt senki, aki nyilatkozhatott, vagy nyilatkozott volna.

Az Aktív pénteki adásában azonban Dr. Bán Imre szülész-főorvos még elmondta véleményét.

  • Õk inkább szeretnek a saját köreikben együtt lenni, mint hogy keveredjenek.

Kaltenbach Jenő ombudsman vizsgálatra kérte az egésszégügyi minisztériumot, ám felelősségre csak akkor vonhatnak bárkit, ha bebizonyosodott a gyanú.

  • Szóba jöhet egy fegyelmi felelősség, hiszen a személyzetnek és a kórház vezetésének nyilván tudnia kellett, hogy ilyen van az osztályon. Tehát velük szemben a fegyelmi feldelősség felmerülhet.

Az újonnan kinevezett esélyegyenlőségi miniszter is konzultációt kezdeményezett az ügyben.