Az adatvédelmi biztoshoz fordultak az Oktatási Minisztérium egykori munkatársai. Úgy vélik, hogy a minisztérium jelenlegi dolgozói jogosulatlanul olvasták el személyes e-mailjeiket.

Az Oktatási Minisztérium egykori beruházási kormánybiztosa, Béres István és tárca egyik volt vezető munkatársa vizsgálatot kért az adatvédelmi biztostól. Állításuk szerint a minisztérium jelenlegi dolgozói beleegyezésük nélkül elolvasták e-mailjeiket – írja a Magyar Hírlap.

Béres István tavaly nyáron már nem dolgozott a minisztériumnál, de még levelezett volt kollégájával, akit később, szeptember elején szintén menesztettek a tárcától. Ennek ellenére Béres szeptember végén visszajelzést kapott arról, hogy valaki a volt kollégája nevében elolvasta a neki írt e-maileket, amelyekből politikai nézeteire is fény derült.

Az adatvédelmi biztos a munkahelyi e-mailezésről szóló állásfoglalásában leszögezi: különbséget kell tenni a személyes adatot tartalmazó e-mail cím és az olyan címek között, amelyek a cég ügyintézését szolgálják. A személyes adatot tartalmazó e-mail címre érkezett levelek ugyanolyan megítélés alá esnek, mint a személyes levelezés, tehát a munkáltató nem olvashatja el, nem mentheti le, nem semmisítheti meg.