Az egyenlő elbánás elvének alkalmazását kéri öt ország pénzügyminisztere az Európai Unió 2007-től induló új költségvetési időszakában. Ez az egyik legfőbb megállapítása László Csaba szerint a Budapesten pénteken megtartott pénzügyminisztériumi egyeztetésnek, amelyen Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország pénzügyminiszterei, illetve pénzügyminisztériumának vezető munkatársai vettek részt.

A pénzügyminiszterek nem kívánják a közösségi büdzsé plafonját megemelni, viszont úgy vélik, újra kell gondolni a juttatásokat, és át kell csoportosítani a kiadások egy részét az újonnan belépők támogatására – hangsúlyozta a magyar pénzügyminiszter.

A megbeszélésen foglalkoztak azzal, hogy mikor érdemes csatlakozni az eurózónához. A pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az euróövezethez való csatlakozás minden ország egyedi döntése. A legkorábbi belépők már 2007-ben csatlakozhatnak, de van olyan ország, amely már most jelezte: legkorábban 2010-ben kívánja felváltani a nemzeti valutát az euróval.

Napirenden volt Pedro Solbesnek, az unió pénzügyi biztosának minapi felvetése arról, hogy az eurózónához csatlakozni kívánó országoknak előzetesen az ERM-II árfolyamrendszerben plusz-mínusz 15 százalékos sáv helyett szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos lebegtetési sávban kell megőrizniük valutájuk stabilitását.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter szerint Solbes kijelentése remélhetőleg félreértésen alapult. A javasolt szűk sáv ugyanis nehéz helyzetbe hozna néhány csatlakozó gazdaságot.

Eduard Janota cseh pénzügyminiszter-helyettes arról tájékoztatott, hogy a pénzügyi biztos kijelentésére már szerdán Prágában visszatértek. Solbes végül is azt hangsúlyozta: a maastrichti kritériumok közül az a legfontosabb, hogy az államháztartás GDP-arányos deficitje ne haladja meg a 3 százalékos plafont.