Jövő hétfőtől több mint 600, külön a magyar állampolgárok számára fenntartott, állandó státusú európai uniós köztisztviselői állásra lehet pályázni az Európai Unió internetes honlapján található űrlapokon, amelyeket csütörtökön tettek közzé.

Erről Györkös Péter, a Külügyminisztérium EU-koordinációs főosztályának vezetője beszélt csütörtöki tájékoztatóján.

Elmondta: kezdő tisztviselői, jogász, nyelvész és titkársági asszisztens kategóriában június 24-ig lehet pályázni az EU valamennyi intézményében, a 2004-től 2010-ig terjedő időszakra.

Mint elhangzott, a magyarok számára fenntartott álláshelyekre az írásbeli, majd szóbeli versenyvizsgák Budapesten és egy vidéki városban, valamint Brüsszelben zajlanak idén ősszel, angol, német vagy francia nyelven.

A közép- és felsővezetői állások pályázatait várhatóan ősszel teszik közzé az EU honlapján. Ezeken a pályázatokon nincsenek országkvóták, így a pályázók felkészültségétől függ, hány magyar kerülhet magasabb pozíciókba az EU különböző intézményeiben.

Györkös Péter újságírók előtt elmondta: a csatlakozási szerződés április 16-iki aláírásával kezdődött és a jövő május 1-jei csatlakozásig tartó aktív megfigyelői státus időszakában a magyar kormány képviselői, tisztviselői, szakértői minden olyan uniós intézményben jelen lehetnek és hozzászólási joguk is van, ahol a tagállamok képviselői ott vannak.

Kivételt mindössze a tíz csatlakozó ország felkészülését, teljesítményét figyelemmel kísérő társulási és monitoring testületek jelentenek.

A főosztályvezető kitért arra, hogy jelenleg 180-190 tanácsi munkacsoport és mintegy 250 végrehajtó bizottság tevékenykedik az unióban. Ez utóbbi, a döntéshozatali mechanizmus fókuszában álló testületek összesen napi 15-40 ülést tartanak.

Ezek fölött helyezkedik el a nagykövetek testülete, illetve a miniszterek kilenc különböző tanácsa.

– Most már ott ülünk az EU asztalánál, és arra kell törekedni, hogy az unióban születő előterjesztésekbe a magyar szempontok is bekerüljenek és a munkához szakmailag értékes hozzászólásokkal tudjunk hozzájárulni – fogalmazott Györkös Péter.

Kiemelte, hogy a tagállamként működés kormányzati programja öt pilléren nyugszik.

Ezek közé tartozik, hogy kora ősszel 95 fős induló létszámmal új épületben kezdi meg munkáját a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet.

A tagállamként működés fontos része a minisztériumok belső integrációja, a kormányzati koordináció kialakítása, a tisztviselők felkészítése, valamint beágyazódásuk az uniós intézményekbe.

A főosztályvezető szerint a tisztviselőket elsősorban arra kell felkészíteni, hogy az EU-ban minél több kérdést a lehető legalacsonyabb szinten kell megoldani, és a szakértők gyorsan képesek legyenek reagálni, illetve egységes magyar kormányzati álláspontot képviseljenek.

A jelenleg 31 magyar szakértői munkacsoport várhatóan 40-50-re nő; valamennyiben részt fog venni a külügyi, a pénzügyi, az igazságügyi tárca, valamint a Miniszterelnöki Hivatal képviselője.

Mint elhangzott, a brüsszeli EU-nagykövetek szokásos heti ülése előtt a Juhász Endre tárca nélküli miniszter és az integrációs államtitkárság vezetői által irányított Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság hagyja jóvá a magyar mandátumot.