Egy rongyos ruhás kereskedő kínál kerekes kocsijából Microsoft szoftvereket egy érdeklődő kamasznak, aki rövid alkudozás után meg is vesz 40 rúpiáért egy Windows XP-t.

Az ár dollárra átszámítva 70 cent. És jóval több az esélye, hogy Pakisztánban kalózpéldánnyal találkozzunk, mint az eredetivel, melynek ára azonban 5800 rúpia (amely nagyjából azonos a világszerte kért 100 dolláros árral). Egy másik kocsiról a legfrissebb hollywoodi és “bollywoodi” filmeket kínálják, kivétel nélkül egy dollárnál alacsonyabb áron. A washingtoni székhelyű Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség szerint Pakisztán a világ egyik legnagyobb kalóz optikai lemez gyártója és exportálója, amivel az amerikai filmes és zenei ipart 2001-ben kb 72 millió dollárral károsította meg, egy évvel később pedig 71 millióval. A szervezet azt követeli a törvényhozástól, töröljék el a pakisztáni kereskedelmi kedvezményeket, amennyiben a kormány nem mutat kellő erélyt a hamisítókkal szemben. És nem nagyon mutat. Időről időre megjelennek a rendőrök a piacon, be is gyűjtenek néhány kalóz CD-t, amit aztán látványos külsőségek között megsemmisítenek. De közben változatlanul 90 százalék felett van a kalóz szoftverek és filmek aránya.

A Microsoft helyi irodájának vezetője, Jawwad Rahman szerint hiába adnak komoly árkedvezményeket az oktatási intézményeknek és a diákoknak, gyakorlatilag nincs vásárló – mert mindenki a piacon vásárol kalózterméket. Összehasonlításul: a 390 dolláros (22500 rúpiás) Office csomagot a Microsoft 9000 rúpiára (155 dollár) árazta le – de érthető módon, egyetlen egyet sem tudott eladni, ha a három CD-t meg lehet kapni a piacon 75 rúpiáért, ami 1 dollár 30 centet ér. Egyébként a Karacsi szívében álló 12 emeletes üzletház, a Rainbow Center számít a legnagyobb kalózpiacnak, ahol több mint 200 bolt árul illegálisan lemásolt filmeket vagy szoftvereket.