Csak a mezőgazdaságnál három sürgős beavatkozást igénylő hiányosságot tárt fel Magyarország esetében az Európai Bizottság legújabb jelentése. Az úgynevezett figyelmeztető levél a június eleji lengyel népszavazás miatt késik.

Három olyan területet azonosított a magyar agrárfelkészülést górcső alá vevő bizottsági jelentés, ahol a helyzet komolysága miatt sürgős intézkedésre van szükség – tudta meg hitelt érdemlő forrásokból a Bruxinfo. Az Európai Bizottság szerda este előbb az EU-tagállamoknak, egy nappal később pedig a csatlakozó országoknak is átadta azt az időközi jelentést, amely a bel- és igazságügy kivételével valamennyi területen alaposan szemügyre veszi, hogy a leendő tagok hogyan haladnak a felkészüléssel és hol vannak még pótolandó elmaradásaik. A monitoringjelentés Magyarországról szóló része csak a mezőgazdasági fejezetnél három területet sorol fel, ahol erősen nyugtalanító a helyzet és ahol a bizottság sürgős intézkedést vár a magyar hatóságoktól.

A Bruxinfo értesülései szerint a működőképes agrárkifizető ügynökség felállítása, a közvetlen kifizetéseket intéző integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer (IACS) létrehozása, továbbá a húsfeldolgozó üzemek korszerűsítése a három terület, amely Brüsszel megítélése szerint “sürgős odafigyelést” igényel. Három további területen is javulást várnak Magyarországtól, noha itt még nem “a piros jelzés” érvényes. Ezek: a vidékfejlesztési politika végrehajtásához szükséges eszközrendszer létrehozása, általában az állat-egészségügy helyzete, és a zöldség-gyümölcs szektorban használt rovar- és féregirtószerek monitoringja. “Az egyik legrosszabb” – jellemezte tömören a magyar részbizonyítványt egy EU-diplomata.

Brüsszelben úgy vélik, ha a hátralevő időben nem változik gyökeresen a helyzet, akkor több csatlakozó országnak – köztük hazánknak – valószínűleg védzáradékkal kell szembenéznie. Ezt legkorábban ősszel javasolhatja az Európai Bizottság, amikor elkészíti végleges értékelését a tagjelöltekről. Ugyanilyen veszély nem áll fenn a gyenge intézményfejlesztési mérleg miatt, de itt a késlekedő országok egyébként is önmagukat büntetik, hiszen elesnek a támogatásoktól. Jean-Christophe Filori, a bővítési biztos szóvivője szerint mindenesetre nincs olyan lemaradás, amelyet nem lehetne behozni a csatlakozásig. Brüsszeli források szerint a mostani időközi jelentést csak június közepén követik majd a csatlakozó országokhoz intézendő újabb figyelmeztető levelek. Diplomaták elismerték, hogy az időzítésnek a június 7-i lengyel népszavazáshoz is köze van.