A rendőrség azt javasolja, hogy a pontrendszerben a lehető legszigorúbban büntessék azokat, akik nem csatolják be a biztonsági övüket. Ha a kormány elfogadja a rendőrség javaslatát, akkor ezért a szabálysértésért ezentúl három büntetőpont jár majd. A biztonsági övet használók aránya egy felmérés szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb az európai országok közül.

Magyarországon tavaly az autósok fele használta a biztonsági övét, miközben az Európai Unióban ez az arány 80-82%. Pedig a Magyar Közlekedésbiztonsági Társaság szerint évente 250 ember életét menthetné meg a biztonsági öv. Szerintük a rendőrség eddig nem lépett fel elég keményen az utakon. “Én azt hiszem, hogy még nem is figyelmeztettek. Mert nagyon nehéz ezt bizonyítani. Ugye, amikor megállítja a gépjárművezetőt a rendőr, és kiszáll, nincs lefotózva. Hogy bizonyítja a hatóság, hogy menet közben nem volt becsatolva a biztonsági öv?” – jelentette ki Réthy Attila, a Magyar Közlekedésbiztonsági Társaság ügyvezető elnöke.

A társaság vezetője szerint Európa több országában videóra veszik az autósokat, és így szükség esetén bizonyítani is tudják a szabálysértést, amit Németországban például 40 márkás helyszíni bírság követ. A rendőrség szerint elsősorban az lenne fontos, hogy tudatosítsák az autósokban, mennyire veszélyes biztonsági öv nélkül autózni.

“Csak egy nagyon érzékletes példa. Hogyha 50 km/órával közlekedik valaki és frontálisan ütközik, akkor ez olyan a biztonsági öv becsatolása nélkül, mintha a negyedik emeletről leugrana és földet érne. Ezt nem nagyon lehet túlélni” – nyilatkozta Pausz Ferenc. A rendőrök ugyanakkor maguk is szigorítani szeretnének a szabályokon. Eddig azok, akik nem használták az övet, nem kaptak büntetőpontot, de ha a kormány elfogadja a rendőrség javaslatát, ezentúl a maximálisan adható három pontra büntetetik majd a biztonsági öv nélkül vezetőket.