Az ellenzék távolmaradásával az MSZP és az SZDSZ 14 pontban kifogásolta a legfőbb ügyésznek egy korábban leszavazott válaszát.

Többszöri sikertelen szavazás után végül is elfogadta a parlament azt az alkotmányügyi bizottsági jelentést, amelyet a legfőbb ügyész egy tavaly júniusi interpellációra adott, leszavazott válaszával kapcsolatban terjesztettek a Ház elé. Az előterjesztést 193 igen szavazattal és egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a Ház. Az ellenzéki képviselők nem szavaztak. A szavazáskor tartózkodó Fodor Gábor (SZDSZ) nem árulta el, hogy miért nem támogatta a bizottság jelentését. A tavaly elhangzott interpellációban Keller László (MSZP) azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy milyen következtetéseket von le a Miniszterelnöki Hivatal és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződésekkel összefüggésben megtett intézkedésekről. Polt Péter válaszát a parlament akkor nem fogadta el.

A bizottság jelentése – amelyet a kormánypártok támogattak, az ellenzékiek viszont a legfőbb ügyész elleni támadásként értékeltek – 14 pontban foglalta össze a kifogásokat Polt Péter válaszaival és tevékenységével kapcsolatban. A kormánypártok szerint több kérdésre sem kaptak kielégítő választ a legfőbb ügyésztől, aki “nem akarta megtalálni a jogot arra, hogy feljelentést tegyen”. Az ellenzéki képviselők a helyzetet úgy értékelték, hogy politikai koncepciós eljárás folyik a legfőbb ügyész ellen, mert el akarják mozdítani posztjáról Polt Pétert.

Előzőleg a parlament határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a bizottsági jelentésről. Keller László felszólalásában azt kérdezte, miért nem válaszolt kérdéseire Polt Péter, folytatható lett volna-e a törvénytelen gyakorlat a MeH-nél, ha nem történik kormányváltás. Polt Péter közölte: eljárása törvényes, szakszerű és alkotmányos volt. Mint mondta, a jelentés több pontja “sem ténybelileg, sem jogilag” nem állja meg a helyét. Az SZDSZ nevében felszólaló Eörsi Mátyás szerint a legfőbb ügyész nem akarta megtalálni a jogot arra, hogy feljelentést tegyen. A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott: Polt Péter felkészült szakember, de jogászi tudását arra használta fel, hogy a kérdésre ne adjon választ. Ehhez hozzáfűzte, a legfőbb ügyésznek a közjót kell szolgálnia, a közmorált kell erősítenie. Elmondta még, hogy az SZDSZ támogatja a jelentés elfogadását.

A fideszes Áder János azt mondta, az Országgyűlés szégyene ez az ügy. Az SZDSZ-es felszólalásra utalva úgy fogalmazott, “a Keller-vírus Eörsi Mátyást is megfertőzte”. Áder János szavai szerint politikai koncepciós eljárás folyik a legfőbb ügyész ellen, mert el akarják mozdítani a helyéről Polt Pétert, mivel “nem hajlandó asszisztálni a kormány politikai megrendeléseihez”. – Szégyelljék magukat! – mondta felszólalása végén a Fidesz frakcióvezetője. Horváth Balázs (MDF) kijelentette: az ügyészség legitimációját verik szét ezzel az üggyel, hogy lefejezzék a legfőbb ügyészt; ebben “Keller László és Eörsi Mátyás helyettesíti a guillotine-t”. Az ellenzéki képviselő jogi fércmunkának nevezte az alkotmányügyi bizottság jelentését, és arra kérte a kormányoldalt, vizsgálja felül álláspontját a kérdésben.

Wiener György (MSZP) hangsúlyozta: nem lehet elkendőzni, hogy a MeH törvénytelen szerződéseket kötött. Hozzátette, Áder János tudja a módját annak, hogyan kell eltávolítani a legfőbb ügyészt; ezzel összefüggésben utalt Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész lemondására. Megjegyezte, az ellenzék most azt akarja leplezni, hogyan távolította el 2000-ben az ügyészség vezetőjét.